Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511266
Complexnummer
511260 - Larenberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82838/134
Kadastrale aanduiding
Laren Noord-Holland E 1113
Naarderstraat 80, 1251 BH te Laren

Omschrijving

Omschrijving DIENSTWONING. Enkele honderden meters verder, heuvelafwaarts richting Laren, staat een zeer ondiepe dienstwoning van een bouwlaag. Het zadeldak, evenwijdig aan de Naarderstraat, is gedekt met gesmoorde tuile-de-nord-pannen tussen de trapgevels met hardstenen dakplaten. De zuidwestzijde (de frontzijde) is voorzien van een hardstenen console overkragende eindtrap. De gepleisterde gevels hebben een zwartgeschilderde plint, horizontale bakstenen banden en ontlastingsbogen, zoals het koetshuis. In de straatgevel is de ingang met bovenlicht, geflankeerd door twee vensters met roedenverdeling. De geaccentueerde, naar Laren gerichte, zuidwestgevel heeft op de begane grond een getoogd venster met kalf en roedenverdeling. De getrapgevelde topgevel kraagt over op hardstenen consoles en is voorzien van een 'Dortse' geveltop. Aan de achterzijde staat een rond 1976 vernieuwde aanbouw onder lessenaarsdak.

Waardering

De dienstwoning is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats Larenberg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511260. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1897
1897
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden