Laren Noord-Holland E 1131
Bij Naarderstraat 82, 1251 BH te Laren

Omschrijving

Omschrijving VERWARMDE KAS. In de moestuin ligt een complex van kassen, bestaande uit een hoger deel, de druivenkas, en een aan de korte zijde aansluitend versmald en lager deel met drie te verwarmen broeibakken. De kas bestaat uit een in halfsteens verband gemetseld basement en een groengeschilderde houten opbouw, een verzwaard raamwerk van stijlen en spanten in combinatie met lichte stijlen en liggers en een nok met een beweegbaar been. De kassen konden worden verwarmd door een verwarmingsketel in een daaronder gelegen gemetselde kelderruimte, toegankelijk via een keldertrap. Voor de rookafvoer is er een schoorsteen aan de achterzijde van de kas.

Waardering

De verwarmde kas is van algemeen belang wegens cultuur-en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats Larenberg.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Kas(L)