Laren Noord-Holland C 1684
Herdersweg 22, 1251 ER te Laren

Inleiding

VILLA "Westerheide", gebouwd in 1929 naar ontwerp van architect W. Hamdorff in de Gooise landhuisstijl, in opdracht van de heer H.W. Roland Holst. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de Herdersweg, op een hoekperceel grenzend aan de Westerheide. Het verbindingslid tussen de villa en de garage dateert uit omstreeks 1995; in oorsprong was dit alleen een verbindingsmuur met een deur erin die rechtstreeks toegang gaf tot de achterzijde. De garage en verbindende muur vallen derhalve wel onder de bescherming.

N.B. 1: De achterbouw van het verbindingslid tussen villa en garage valt niet onder de bescherming.

N.B. 2: Eigenaar wenste geen medewerking te verlenen aan het onderzoeken van het interieur van het pand.

Omschrijving

Vrijstaand pand, gebouwd op vrije plattegrond, bestaande uit twee woonlagen plus een zolder onder een samengestelde rieten kap. De dakschilden beginnen boven de vensters van de begane grond, maar zijn ter plaatse van de vensterpartijen van eerste verdieping en zolder opgetild. Het pand heeft een van west naar oost klimmende noklijn, afgewerkt met rode nokvorsten. Op de noordelijke nokhoek staat een rechthoekige bakstenen schoorsteen. In de zuidwestgevel is een tweede bakstenen schoorsteen geplaatst die oprijst tot boven de zuidwestelijke nokhoek. Het pand is opgetrokken uit geelgrijze handvormsteen in kruisverband, afgewerkt met een platte voeg, boven een met rollaag afgezet trasraam. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen rechthoekige houten vensters met draai- en schuiframen met een meeruitsroedenverdeling. Enkele vensters hebben zware, verlengde lateien (lateien met 'oren'), waarboven bovenlichten zijn geplaatst. Op de begane grond zijn verschillende vensters voorzien van opgeklampte luiken met smeedijzeren gehengen.

De voorgevel buigt van het zuidwesten (zijde Westerheide) naar het zuidoosten (zijde Herdersweg) onder een uitzwenkende hoek.

Aan de zuidwestzijde bevinden zich van links naar rechts: een loggia, de woonkamer en een zijkamer. De loggia heeft een gebogen voorzijde en een rieten dak, rustend op vier geschoorde houten staanders die op een bakstenen muurtje staan. In de loggia bevinden zich in de achtergevel een staand venster met achtruits-roedenverdeling en een terrasdeur met glaspanelen die vanuit de eetkamer toegang geeft tot de loggia; op een afgeschuinde zijde bevinden zich twee kleine staande vensters (van een kleine hal); in de rechterzijgevel van de loggia bevindt zich een houten pui (van de woonkamer) die een terrasdeur met glaspanelen en twee achtruits-draairamen bevat. De woonkamer naast de loggia heeft in de zuidwestgevel een breedte van twee vensterassen. De linkeras bevat een groot drielichts-venster met liggende spiegelruit in het midden, geflankeerd door twee achtruits-ramen en boven een verzwaarde, doorlopende latei een liggend bovenlicht met zeven ruitjes. De rechteras bevat een staand zesruits-venster. Boven de woonkamer is het dakschild opgehuifd. De gevel van de verdieping bevat een lintvenster met zes zesruits-draairamen en is vanaf vensterhoogte bekleed met gepotdekselde delen. Rechts van de woonkamer knikt de gevel naar voren (bijkamer) en bevat een venster met twee stolpende achtruits-ramen.

Aan de zuidoostzijde (zijde Herdersweg) bevinden zich van links naar rechts: de reeds genoemde bijkamer, de entree en de oorspronkelijke kinderkamer. De middenas wordt gemarkeerd door een hoogoprijzende bakstenen schoorsteen. Links daarvan (bijkamer en entree) is de gevel uitgevoerd als topgevel, rechts daarvan (kinderkamer) als kopgevel met lang dakschild. Op de begane grond geheel links (bijkamer) bevindt zich een venster met twee stolpende achtruits-ramen. Rechts daarvan bevindt zich de entree. De voordeur is een zware opgeklampte tweedelige deur met smeedijzeren gehengen. De voordeur is geplaatst onder een afdak (een lessenaarsdak) met Hollandse pannen, rustend op drie geschoorde houten staanders die op een bakstenen muurtje met plantenbak staan. Vanaf de aanzet van het lessenaarsdak is de gevel bekleed met gepotdekselde delen. Boven de entree bevindt zich een lint met vier zesruits-draairamen, op de zolder bevindt zich een venster met twee zesruits-draairamen. Rechts van de schoorsteen bevindt zich op de begane grond een groot venster (kinderkamer) met drie vierruits-ramen onder een verzwaarde, doorlopende latei en drie achtruits-ramen erboven. Het dakschild is ter plaatse van het venster opgetild.

Geheel rechts bevindt zich de garage, die door een verbindingsmuur (thans met achteraanbouw) is verbonden met de villa. Verbindingsmuur en garage zijn opgetrokken uit dezelfde materialen als de villa. De verbindingsmuur is voorzien van een rechthoekige houten deur. De garage heeft een rechthoekige plaategrond en bestaat uit één bouwlaag onder een schilddak met wolfseidnen, gedekt met riet. De min of meer noord- zuidgerichte noklijn is afgewerkt met rode vorstpannen. In de voorgevel (Z) heeft de garage een dubbele opgeklampte garagedeur met afgeschuinde bovenhoeken. De rechterzijgevel (O) heeft twee liggende houten vensters, voorzien van zesruits-roedenverdeling en luiken. De achtergevel (N) is blind. De linkerzijgevel (W) bevat een klein venster.

De achtergevel (N) heeft links van het midden een geveldeel dat onregelmatig inknikt en dat onder andere het trappenhuis herbergt. Ter plaatse van dit inknikkende geveldeel is de gevel gedeeltelijk bekleed met gepotdekselde delen en is het dakschild tot boven de eerste verdieping opgetild. Het geveldeel bevat enkele vensters met meerruits-draairamen, een balkon op driehoekige grondslag en borstwering van gepotdekselde delen, een balkondeur met glaspanelen tussen roedenverdeling en vier hoge staande trappenhuisvensters van verschillende hoogte.

Links van het inknikkende geveldeel bevindt zich de uitgebouwde kinderkamer onder een laag doorgetrokken dakschild. De kopgevel van de kinderkamer bevat twee stolpende deuren met roedenverdeling.

Rechts van het inknikkende geveldeel bevindt zich een risalerend geveldeel ter breedte van drie vensterassen, waarachter bijkeuken en keuken schuilgaan. De linker- en rechter vensteras bevat een achtruits-draaivenster, de middelste bevat twee stolpende zesruits-draairamen met kleine bovelichten boven een zware latei. De eerste verdieping heeft een onder opgetild dakschild geplaatste vensterreeks met zeven zesruits-draairamen en gepotdekselde delen. Rechts van dit geveldeel risaleert de gevel nogmaals (de blinde achtergevel van de eetkamer) en is het dakschild doorgetrokken tot halverwege de begane grond. Tussen bijkeuken en trappenhuis bevindt zich een kleine uitbouw onder lessenaarsdak, die een achterdeur bevat.

De linkerzijgevel (W) heeft op de begane grond links een venster (eetkamer) met drie achtruits-ramen. Boven dit venster begint het dakschild, dat ter hoogte van de eerste verdieping wordt onderbroken door een gepotdekseld geveldeel dat een vensterreeks met drie zesruits-ramen bevat. De onderdorpel van deze vensterreeks is afgewerkt met rode vorstpannen. De kamer op de verdieping wordt afgesloten door een ingestoken rieten schildeind met noord-zuidgerichte noklijn.

Waardering

De villa is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een groot woonhuis uit de jaren '20 van de 20ste eeuw, opgetrokken in de Gooise landhuisstijl. Daarnaast heeft het pand tezamen met het pand Herdersweg 23 ensemble- en situationele waarde vanwege de markante situering aan de rand van de heide en de integratie van architectuur en natuur, die onder andere tot uiting komt in de markante, glooiende noklijn. Tevens is het pand van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van architect W. Hamdorff.

Hamdorff, W. ; Noord-Holland