Laren Noord-Holland F 1727
Laren Noord-Holland F 1726
Jagersweg 13, 1251 ZP te Laren
Jagersweg 13 A, 1251 ZP te Laren

Inleiding

Pand dat in oorsprong acht ATELIERS herbergde, gebouwd in 1920 als "Het Internationaal Schildersatelier" naar ontwerp van architect A.J. Boland in opdracht van Jonkvrouwe E.M.A. de Jonge. Voormalige atelierhouders waren onder andere Willem van Nieuwenhoven jr. en Willy Mignot. Het pand is opgetrokken in een expressionistische bouwtrant. Thans (1996) bevat het pand twee woonhuis-ateliers. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de Jagersweg.

N.B. Het grote vaste venster in de rechtertopgevel van de zuidgevel, de aanbouw aan de oostgevel en de vensters in de lage gepotdekselde wand van de noordgevel zijn niet oorspronkelijk en vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

Symmetrisch opgebouwd pand op samengestelde plattegrond, waarvan de hoofdvorm wordt bepaald door een rechthoek (met de ateliers) met twee rechthoekige uitbouwen aan de straatzijde. Het pand is opgetrokken in gepotdekselde delen met wankanten boven een betonnen voeting. Het pand heeft een hoogte van een bouwlaag onder een met rietgedekt, steil zadeldak. In de kap bevindt zich een tweede woonlaag. De noklijn, afgezet met in oorsprong zwarte gesmoorde nokvorsten, loopt evenwijdig aan de Jagersweg en wordt op twee plaatsen doorsneden door een korte vierkante bakstenen schoorsteen. De twee rechthoekige uitbouwen aan de straatzijde hebben een puntgevel onder een hoge rieten steekkap, met noklijn haaks op de weg. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een rechthoekig houten venster met houten lekdorpel.

De qua hoofdvorm symmetrische voorgevel (Z) heeft een opbouw van een langsgevel met twee risalerende topgevels. Geheel links bevindt zich een venster met twee draairamen en roedenverdeling. Daarnaast bevindt zich de uitbouw, die in de linker- en rechterzijgevel één klein vierkant venster, in de voorgevel twee vierkante vensters met kruisroeden bevat. In de topgevel bevinden zich eveneens twee vierkante vensters met kruisroeden. In de rechtertopgevel bevindt zich in de top één vierkant venster met kruisroeden, op de begane grond bevonden zich in oorsprong twee naar binnen draaiende stolpdeuren. Het geveldeel rechts van de rechtertopgevel is blind. Tussen de twee topgevels bevindt zich het geveldeel dat twee rechthoekige houten voordeuren met kruisroeden in het bovendeel bevat. Het dakschild tussen de topgevels is opgehuifd ten behoeve van een gepotdekselde pui met twee vierkante vensters met kruisroeden.

De rechterzijgevel (O) bevat op de begane grond links een vierkant venster met kruisroeden, rechts bevond zich oorspronkelijk een dubbele deur (thans opgenomen in de aanbouw) voorzien van ramen met kruisroeden. Op de verdieping bevindt zich een venster met twee draairamen met kruisroeden. Op de vliering is een zelfde, doch kleiner venster aangebracht.

De achtergevel bevat acht grote ateliervensters in het dakschild, gegroepeerd in twee bovenelkaar geplaatste rijen van vier. In oorsprong was elk ateliervenster voorzien van een tuimelraam (thans hebben de buitenste vensters een metalen zesstrooks-venster, de binnenste een vierstrooks-venster).

De linkerzijgevel (W) bevat links twee naar binnen draaiende stolpdeuren voorzien van ramen met kruisroeden. Rechts bevond zich in oorsprong een vierkant venster met kruisroeden. Voorts is de gevel identiek aan de rechterzijgevel.

Waardering

Het pand is van algemeen belang uit typologisch, cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van een meervoudig atelier in het Gooi, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en opgetrokken in een expressionistische bouwtrant.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Studio

Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur