Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511280
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
St. Janskerkhof
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
3 november 1998
Kadaster deel/nr: 
15407/5
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Laren
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Laren
X-Y coördinaat: 
142764 - 473200

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

ROUWKAPEL op het St. Janskerkhof, behorend bij de R.K. St. Janskerk aan de Brink in de kern Laren. De kapel speelt een belangrijke rol in de jaarlijkse processie die op de zondag van St. Jan wordt gehouden en die voert van de St. Janbasiliek aan de Brink naar het Janskerkhof. Het betreft hier de enige rroms-katholieke processie over de openbare weg, die boven de grote rivieren wordt gehouden. De grafkapel dateert uit omstreeks 1880 en is opgetrokken in neo-gotische bouwtrant.

De glas-in-loodramen in de absis zijn afkomstig uit de voormalige kapel van de jongensschool aan de Eemnesserweg.

Omschrijving

Kapel, bestaande uit een hoofdvolume met rechthoekig grondplan en vijfzijdige absidiale afsluiting aan de zuidwestzijde. Het hoofdvolume wordt afgesloten door een zadeldak met driezijdige afsluiting (ZW). De noklijn loopt evenwijdig met de Hilversumseweg. Links (ZO) en rechts (NW) van het hoofdvolume bevindt zich een kleine rechthoekige uitbouw (bergruimte), afgesloten door een ingestoken schilddak. Alle dakschilden zijn gedekt met leien in Maasdekking. Op de nokhoek van de absis is een smeedijzeren kruis gezet, op de nokhoeken van de uitbouwen een zinken nokpiron. De kapel is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband, boven een uitgemetselde plint met afzaat. Op een aantal constructieve punten en voor een aantal decoraties is zandsteen toegepast, zoals de gebogen latei boven de ingang, aanzet- en sluitstenen, siersteen in de nok en nokpinakels. De afzaat van de plint en de vensteromlijstingen zijn uitgevoerd in rode verblendsteen.

De voorgevel (NO) heeft een grote spitsboogvormige opening met in het midden een gebogen latei. In de onderste helft is een smeedijzeren hekwerk aangebracht, in de bovenste helft zijn glas-in-loodramen aangebracht die van elkaar worden gescheiden door rode verblendstenen ribben. Het hek is bereikbaar via vier bakstenen treden. Op de hoeken van de voorgevel zijn verjongende steunberen aangebracht, die worden bekroond door spitse natuurstenen pinakels. De voorgevel wordt afgesloten door een puntgevel met ezelsrug en natuurstenen kruis op de nok. Links en rechts van de voorgevel bevindt zich de zijgevel van een uitbouw, die een spitsboogvormig glas-in-loodvenster bevat.

De achtergevel (ZW) heeft in elk van de zijden van de abis een glas-in-loodvenster en verjongende steunberen op de hoeken. De gevel wordt rondom afgesloten door een uitgemetselde band en een gootlijst, bekleed met leien in Rijnbdekking.

De zijgevels (NW en ZO) bevatten elk een rechthoekige uitbouw, die alleen aan de noordoostzijde een venster bevatten. Het interieur heeft halfzuilen die een klein kruisribgewelf dragen. Geheel links en rechts bevindt zich een toegang naar de uitbouwen (bergkasten), bestaande uit een opgeklampte getoogde deur met gedecoreerde smeedijzeren gehengen. De vensters bevatten gebrandschilderde glas-in-loodramen met figuratieve voorstellingen van onder andere Maria, Christus en een jongeling.

Waardering

De rouwkapel is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van een neo-gotische kerkhofkapel uit de late 19de eeuw en als kapel die een rol vervult in de enige jaarlijkse rooms-katholieke processie over de openbare weg in het gebied boven de grote rivieren.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
LarenLangsakker op st Janskerk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKapel (F)Rouwkapel(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Laren Noord-HollandD66

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801900globaalvervaardiging