511289 - Hervormde kerk Ouderkerk
Ouder-Amstel C 4149
Kerkstraat 20, 1191 JC te Ouderkerk aan de Amstel

Inleiding

Kleine WAGENSCHUUR, behorend bij het pastoriecomplex van de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel. Het ambachtelijk-traditonele bouwtrant uitgevoerde wagenhuis is gesitueerd aan de noordzijde van de pastorie. Het wagenhuis is anno 1995 in gebruik als schuur.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd wagenhuis, bestaande uit een bouwlaag onder een zadeldak met zwarte kruispannen. De noklijn van het dak staat loodrecht op de Kerkstraat.

Het wagenhuis is opgetrokken in verticale houten delen boven een bakstenen plint. De constructie bestaat uit rechthoekige houten geschoorde spanten.

De voorgevel (O) heeft een dubbele opgeklampte deur met smeedijzeren hangwerk. Het verticale beschot van de topgevel heeft een gesneden onderkant. In de nok is een klein ruitvormig houten venster aangebracht. De kopgevel wordt afgesloten door een dakoverstek met windveren.

De linkerzijgevel (Z) heeft twee deuren, waarvan er een een originele opgeklampte is. Voorts bevat de gevel twee hooggeplaatste houten vensters met keperboogvormige beëindiging.

De achtergevel (W) heeft een zelfde opbouw als de voorgevel. De achtergevel is echter blind op een klein ruitvormig venster in de nok na.

De rechterzijgevel (N) is blind.

Waardering

Het wagenhuis is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het pastoriecomplex bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel en als voorbeeld van een uit de late 19de eeuw daterend houten wagenhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Wagenschuur (G)