Ouder-Amstel C 2228
Kerkstraat 13, 1191 JB te Ouderkerk aan de Amstel
Kerkstraat 14, 1191 JB te Ouderkerk aan de Amstel
Kerkstraat 15, 1191 JB te Ouderkerk aan de Amstel

Inleiding

Met invloeden van eclecticsme en ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerd WOONBLOK van drie diaconiewoningen onder een kap, gelegen op de oostelijke Amsteloever te Ouderkerk, tussen de Nederlands Hervormde Kerk uit 1773-1775 die al rijksmonument is (monumentnr. 31968) en de laat 19de eeuwse pastorie. In oorsprong waren er naast dit woonblok nog twee andere kleine woonblokken, gerangschikt in een U-vorm rond een put. De woningen dateren uit omstreeks 1880. De pronkgevels van het woningblok zijn gelegen aan de Amstelzijde. De woningen zijn omstreeks 1980 gerenoveerd.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd woonblok met drie woningen van een bouwlaag onder langgerekt mansardedak, gedekt met zwarte kruispannen. De woningen zijn opgetrokken in roodbruine baksteen, de strekken zijn uitgevoerd in roodbruine en gele baksteen. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van sierankers zichtbaar.

De woningen hebben aan de zijde van de Kerkstraat (Z) een repeterend gevelschema van venster, uitbouw en venster. De uitbouw, van een bouwlaag onder een plat dak, bevat daarbij een deur en een venster.

De kopgevels (W en O) hebben in de kapverdieping een rechthoekig houten dubbel draaivenster. De gevels worden afgesloten door een dakoverstek met gesneden windveren, nokmakelaar en hoek-makelaars.

Aan de zijde van de Amstel (N) is de gevel opgetrokken boven een gecementeerde plint en wordt elke woning geflankeerd door lisenen. De breedte van een woning is vier vensterassen, waarvan er drie een houten T-venster met houten lekdorpel bevatten en één een rechthoekige houten deur met bovenlicht bevat. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten kroonlijst annex dakgoot. Elke woning heeft een dakkapel met houten klauwstukken, frontonbekroning en een dubbel draaivenster.

Waardering

Het uit omstreeks 1880 daterende woonblok is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven reeks diaconiewoningen en als voorbeeld van eenvoudige woningbouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw met invloeden van eclectische en ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Daarnaast heeft het woningblok ensemblewaarde door de ligging in het beschermde dorpsgezicht Ouderkerk aan de Amstel en de nabijheid van de NH kerk en pastorie.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Diaconiewoning