511304 - H.H. Petrus en Paulus
Reeuwijk B 5806
Dorpsweg 22, 2811 KH te Reeuwijk

Inleiding

De PASTORIE bij de HH Petrus- en Pauluskerk is ontworpen door architect E.J. Margry in de Neo-Gotische bouwstijl. De leien op het dak zijn vervangen door rubberoïd daktegels. Uit de meeste schuifvensters zijn de middenstijlen verdwenen. In de voorgevel is de rechthoekige hals op de tuitgevel verwijderd en in de geveltop een venster toegevoegd. In de jaren dertig is tussen de keukenaanbouw en de risaliet aan de achterkant, op de plaats van het terras, een erker gebouwd .

Omschrijving

De pastorie is een onderkelderd samengesteld bouwvolume, over tweebouwlagen opgetrokken in rode baksteen onder een mansardedak met steekkappen. Tegen de oostelijke zijgevel staat een vierkante traptoren, met daarachter de éénlagige aanbouw onder een zadeldak, waarin zich de keuken en bijkeuken bevinden.

Het pand heeft rondom een hoge gemetselde plint met een geglazuurde afdeklijst. Gemetselde waterlijsten, (muize)tandlijsten en decoratieve banden van gele baksteen op verschillende hoogtes in de gevels. Op de hoeken van de gevels steunberen met rode daktegels. Daartussen diep geplaatste rechtgesloten schuifvensters met tweeruits bovenlichten onder korfbogen en boven hoge gemetselde waterdorpels. In de bovenlichten op de begane grond glas-in-lood uit de jaren dertig. Siermetselwerk in de boogtrommels. De tuitgevels worden afgedekt door ezelsruggen van rode daktegels. Zowel op de tuitgevels als de eindgevels van het mansardedak rechthoekige halzen met ezelsruggen.

De voorgevel (zuid) telt vier vensterassen. De linker twee vensterassen risaleren onder een steekkap. In de topgevel spitsboognissen met een klimmende bovenlijn. In de vensteras naast de risaliet bevindt zich de ingang; een portaal met een rechtgesloten paneeldeur onder een spitsboog bovenlicht met glas-in-lood. Een hardstenen trap van drie treden leidt tussen twee hardstenen schampstenen naar de deur. Rechts van de deur een ingemetselde brievenbus met een hardstenen beëindiging. Sierlijke muurankers.

Tegen de rechter zijgevel (oost) staat het torentje dat op de begane grond en eerste verdieping voorzien is van spitsboogvormige vensters, die de loop van de trap volgen. Ter hoogte van de kap in de zuidelijke en oostelijke gevel twee vensters onder zandstenen driepassen. Het torentje wordt beëindigd door een spits met piron.

De achtergevel (noord) telt vier vensterassen. De rechter twee vensterassen risaleren onder een steekkap. In de topgevel een spitsboogvenster met glas-in-lood. In de erker naast de risaliet glas-in-lood bovenlichten uit de jaren dertig.

In de achtergevel van de keukenaanbouw bevindt zich boven een gemetselde, deels gepleisterde trap een paneeldeur onder een getoogd bovenlicht. Op de begane grond en in de geveltop twee kleine getoogde vensters.

Kleine dakkapellen met luiken onder tentdaken met pironnen aan de voor- en achterkant. Een hoge gemetselde schoorsteen boven de keukenaanbouw tegen de rechter zijgevel.

Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, circa 1920, voorzien van elektrische opwinding.

Interieur

Een groot deel van het oorspronkelijke interieur is bewaard gebleven, waaronder: de tegelvloeren met een patroon in het tochtportaal en de gang; de paneeldeuren en glasdeuren; paneelbetimmeringen rond deuren en vensters; vensterbanken; schouwen van zwart belgisch marmer met daarboven stucwerk pilasters met korintische kapitelen; een stucplafond in de stijl van neo Lodewijk XVI met onder andere fakkels; suitedeuren met panelen; een trap met een houtenleuning en trappaal; en in de keuken een granito aanrecht, houten inbouwkasten en tegels op de wand.

Waardering

De pastorie is cultuurhistorisch van algemeen belang als exponent van de bouwexplosie van Rooms-katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853.

Architectuurhistorisch gezien is de pastorie van algemeen belang vanwege de Neo-gotische bouwstijl vermengd met stijlkenmerken van de Neo-Hollandse Renaissance en als representatief voorbeeld in het oeuvre van de architect E.J. Margry.

In stedebouwkundig opzicht is de pastorie van algemeen belang vanwege de beeldbepalende situering in Reeuwijk-dorp en de functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het kerkcomplex.

Zowel het exterieur als interieur van de pastorie zijn gaaf.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)