511304 - H.H. Petrus en Paulus
Reeuwijk B 4371
Dorpsweg 28, 2811 KH te Reeuwijk

Inleiding

SCHOOLGEBOUW genaamd Sint Jozefschool, naar een ontwerp van J. Heemskerk, met zowel op de begane grond als op de verdieping een lange gang aan de westkant en drie lokalen aan de oostkant.

Direct achter de westgevel bevonden zich bovendien negen toiletten per verdieping. De toiletten zijn later samengevoegd tot grotere toiletten. En ook enkele lokalen zijn samengetrokken. De inwendige verbindingsdeuren tussen het klooster en de school in het trappenhuis aan de zuidkant zijn inmiddels dichtgemetseld.

In de oksel van de school en het tussenlid bevindt zich boven het portaal in de hoek een zandstenen beeld van de H. Jozef.

Omschrijving

De school is in rode baksteen over twee bouwlagen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, onder een zadeldak met een langer dakschild aan de westkant en een steekkap aan de oostkant. Het dak is gedekt met rode tuile-du-Nord pannen, de geveltoppen worden afgedekt door hardstenen deklijsten. Aan de zuidkant staat de school in verbinding met het klooster door middel van een tussenlid. Rechts van de voorgevel is de school verbonden met de kerk door een poort. Deze bestaat uit twee gemetselde pijlers daarop blokken onder afdekstenen van beton. Tussen de eerste pijler en de school een muurtje met tandlijsten, waarin een getoogde doorgang met een houten deur.

Het pand heeft rondom een hoge gemetselde plint met een hardstenen afdeklijst, een speklaag ter hoogte van de bovenkant van de vensters op de verdieping en een bloktandlijst onder de houten goot. Verder wordt de gevel geleed door diep geplaatste rechtgesloten vensters met houten kruiskozijnen onder segmentbogen. Een sierrand van metaal op de bovendorpels.

Siermetselwerk in de boogtrommels. Onder de vensters hardstenen waterdorpels.

Links in de zuidelijke eindgevel bevindt zich in de aansluiting van het tussenlid op de school het ingangsportaal, met daarin een dubbele houten paneeldeur.

Rechts daarvan op de begane grond en verdieping drie vensters. In de geveltop twee kleinere vensters met kruiskozijnen met daarboven een zandstenen kruis.

De oostelijke gevel heeft een middenrisaliet onder een steekkap met een tuitgevel. In de risaliet drie vensterassen, in de geveltop een klein kruisvenster.

Verder is de gevel blind. Hoge gemetselde schoorstenen geheel links en rechts op het dak. In de noordelijke gevel drie vensterassen met rechts daarvan een dubbele deur en enkele kleine vensters. In de westgevel twee reeksen getoogde toiletvenstertjes en twee driedelige rechtgesloten vensters onder segmentbogen.

In de school zijn onder meer bewaard gebleven: de indeling, de paneeldeuren, deurposten, vensters tussen de gangen en lokalen, een houten gesneden trapleuning met trappalen, een granito vloer in de gang op de begane grond en een granito gootsteentje.

Waardering

De St. Jozefschool is wegens cultuurhistorische waarde van algemeen belang als uitdrukking van het rijke Rooms-katholieke leven tijdens de bouwtijd.

Wegens architectuurhistorische waarde is het schoolgebouw van algemeen belang vanwege de Overgangsstijl met Art Nouveau-elementen.

In stedebouwkundig opzicht is het schoolgebouw van algemeen belang vanwege de beeldbepalende situering in Reeuwijk-dorp en de functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het kerkcomplex.

Het exterieur van het schoolgebouw is gaaf, van het interieur zijn de indeling en enkele elementen bewaard gebleven.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school

Heemskerk, J ; Zuid-Holland