Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511316
Complexnummer
511229 - Vogelenzang
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82821/101
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Bloemendaal G 874
Bekslaan 22, 2114 AR te Vogelenzang

Omschrijving

Omschrijving

HOOFDGEBOUW TEYLINGERBOSCH. Ten noordoosten van het Huis te Vogelenzang, gelegen op een omgracht vierkant terrein een blokvormig witgepleisterd woonhuis in neoclassicistische stijl uit 1867 (zie gedenksteen). Gebouwd op L-vormige grondslag bestaande uit twee bouwlagen onder een vlak, met pannen gedekt schilddak. Rechts een rechthoekige aanbouw van latere datum bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak. Thans is gebruik als kantoorruimte. De symmetrische vijf traveeën brede voorgevel (straatzijde) heeft aan weerszijden een verdiepingloze prieelvormige uitbouw. Invulling van de gevel met omlijste schuifvensters. Op de verdieping openen twee glazen deuren op een balkon gedragen door vier consoles. In het dakschild een dakkapel. Achterzijde vooruitspringend deel van drie traveeën, dat op de begane grond open is uitgevoerd in de vorm van een zuilenportiek. Deze bestaat uit vier geprofileerde vierkante pijlers en een gestuct plafond van drie cassettes met centraal een ornament. Links de toegangsdeur. Invulling van de gevel met omlijste schuifvensters.

Waardering

HOOFDGEBOUW TEYLINGERBOSCH van algemeen belang: - vanwege de 19de-eeuwse architectonische vormgeving in neoclassicistische stijl; - vanwege de historische relatie met de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511229. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1867
1867
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver