Beemster K 1572
Beemster K 1573
Middenweg 183, 1462 HJ te Middenbeemster

Inleiding

Rond 1880 in ambachtelijke-traditionele eclectische trant gebouwd WOONHUIS met bijbehorend TOEGANGSHEK - thans (1995) in gebruik als pastorie bij de Nederlands Hervormde kerk - en gesitueerd aan de westzijde van de Middenweg waarvan het door een sloot wordt gescheiden. Het toegangshek staat op een houten brug over de wegsloot.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd WOONHUIS bestaande uit één bouwlaag onder dwars schilddak met zwarte Hollandse pan en gemetselde schoorstenen op de beide nokpunten. Het schilddak heeft een draagconstructie met segmentbogen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde decoratie, gecementeerde plint en wordt afgesloten met een omgaand hoofdgestel. De symmetrische voorgevel (O) wordt door vier lisenen verdeeld in drie traveeën: een hogere middenpartij (één vensteras) met topgevel voorzien van pleisterdecoratie en twee flankerende partijen (elk twee vensterassen) met kroonlijst. De centrale ingangspartij heeft een geprofileerde omlijsting (pleister) met daarboven een gekoppeld en getoogd T-venster. De middenpartij heeft een flauw hellend, overstekend en haaks op de hoofdkap gericht zadeldak met zwarte Hollandse pan en gesneden windveren. De flankerende geveldelen hebben elk twee getoogde T-vensters. De getoogde vensters en deurbovenlicht hebben gedecoreerde wenkbrauwen in pleister.

Linker- en rechterzijgevel en symmetrische achtergevel (N; Z; W) hebben gewijzigde deur en vensters op de oorspronkelijke plaatsen in het muurwerk. De achtergevel heeft een eenvoudige dakkapel boven de kroonlijst.

Het gedecoreerde ijzeren TOEGANGSHEK bestaat uit een dubbel draaihek met zijvoluten tussen balustervormige pijlers met pijnappelbekroning, verbonden met gedecoreerde brugleuningen an beide zijden van de brug. Deze brugleuningen bestaan eveneens uit pijlers met daartussen stangen.

Waardering

Het ambachtelijk-traditioneel met eclectische decoraties uitgevoerde woonhuis met toegangshek is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat-19de-eeuwse architectuur op het platteland. Het woonhuis heeft ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de 19de-eeuwse bebouwing aan weerszijden van de Middenweg.