Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511336
Complexnummer
511334 - Westerhem
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82928/25
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beemster K 819
Bij Middenweg 185, 1462 HJ te Middenbeemster

Omschrijving

Omschrijving

Op nagenoeg vierkant grondplan gebouwd STOLPSCHUUR van het Noordhollandse type onder schilddak met zwarte Hollandse pan en vierkante schoorsteen in het voorste dakschild. De inwendige houten draagconstructie is een vierkant met dekbalkgebinten zonder overstek. Aan de voorzijde (O) van het vierkant bevindt zich een knechtenkamer, aan de linkerzijde (Z) de dars en aan de achter - en rechterzijde van het vierkant de stal.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen en het wordt rondom afgesloten met een gladde houten goot op smeedijzeren gootbeugels. De goot is aan de voorzijde hoger en is daar als kroonlijst behandeld. De voorzijde (O) heeft links de darsdeur, uitgevoerd als dubbele paneeldeur met arcademotief en rechts daarvan twee zesruitsschuifvensters (knechtenkamer) en een opgeklampte deur met bovenlicht.

De rechterzijde (N) heeft drie kleine vierkante vierruits vensters en een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht ten behoeve van de lange regel. De linkerzijde heeft vier getoogde ijzeren stalvensters en een opgeklampte deur met bovenlicht ten behoeve van de dars. De achterzijde heeft links (N) een opgeklampte deur met bovenlicht en daarnaast drie kleine vierkante vierruits vensters ten behoeve van de korte regel. Lange en korte regel zijn evenals dars, tas en knechtenkamer nog in geheel oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Waardering

De uit 1877 daterende - in streek-eigen trant uitgevoerde stolpschuur is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische alsook typologische waarde als zeldzaam voorbeeld van een vrijstaande Noordhollandse schuur bij een vrijstaand woonhuis als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Westerhem.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511334. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1877
1877
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden