Beemster B 1562
Bij Noorddijk 23, 1463 PJ te Noordbeemster

Inleiding

Gietijzeren STEEKTRAP over - en deels in - de Noorddijk leidend naar het polderhuis van de Beemsterpolder. De rechte trap ligt in de centrale as van het polderhuis en dateert mogelijk uit de periode rond 1880.

Omschrijving

Gedecoreerde gietijzeren steektrap, bestaande uit bordes met aansluitend trapgedeelte van elf treden en een trede hoger plateau. De trap heeft aan beide zijden eenvoudige leuningen met gedecoreerde spijlen en balustervormige pijlers met pijnappelbekroning. De draagconstructie bestaat uit H-profielen. De treden zijn van opengewerkt gietijzer.

Waardering

De laat-19de-eeuwse ijzeren steektrap over de Noorddijk is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische alsook typologische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven polderhuiscomplex van de Beemsterpolder.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Trappartij
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Stoep(D)