Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511364
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82826/36
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beemster B 1338
Middenweg 45, 1463 HC te Noordbeemster

Omschrijving

Inleiding

Aan westzijde van de Middenweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd in 1852 in streek-eigen trant met eclectische details en genaamd "De Vlijthoeve".

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde en deels onderkelderde stolpboerderij onder schilddak, merendeels bedekt met riet, doch in het zuidelijk dakschild met zwarte Hollandse pan. De pannenranden boven de goten zijn ook in zwarte Hollandse pan. De noklijn staat haaks op de weg.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met overstek aan voorzijde (woning; O) en achterzijde (W).

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. Het muurwerk van de woning heeft een gecementeerde plint.

De voorgevel (O) is symmetrisch, telt zes vensterassen en wordt door vier lisenen verdeeld in drie traveeën, elk met twee vensterassen. De nadruk ligt op de middenpartij, met een topgevel en bestaande uit twee bouwlagen onder flauw hellend, overstekend en haaks op het schilddak geplaatst zadeldak, bedekt met riet en voorzien van rijk bewerkte windveren en gootlijsten. De begane grond van de middenpartij heeft twee getoogde schuifvensters. De verdieping heeft een driedelig kozijn met hoger centraal schuifraam en smalle flankerende ramen onder trapsgewijs oplopende wenkbrauw met middenornament in pleisterwerk. De flankerende gevelvlakken worden elk afgesloten door een houten hoofdgestel en hebben elk twee schuifvensters, identiek aan die in de middenpartij. De linkerzijde (Z) heeft nabij de voorgevel (woning) twee getoogde schuifvensters, een paneeldeur met ijzeren harnas en met bovenlicht, een kleiner zesruits schuifvenster, twee keldervensters en drie getoogde stalvensters ten behoeve van de dars.

De rechterzijde (N) is de stalmuur. Evenals in de achtergevel zijn hierin geen oorspronkelijke vensters meer aanwezig. De achterzijde heeft rechts de darsdeur.

Waardering

De uit 1852 daterende stolpboerderij De Vlijthoeve is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en merendeels gaaf bewaard voorbeeld van midden 19de-eeuwse boerderijbouw in de Beemster, waarbij enkele eclectische details zijn gecombineerd met typisch streek-eigen elementen in vorm en materiaalgebruik.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Noordhollandse type

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1852
1852
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden