Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511365
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82826/52
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beemster F 1494
Rijperweg 16, 1464 MA te Westbeemster

Omschrijving

Inleiding Aan noordzijde van de Rijperweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd rond 1885 met elementen van de neo-renaissance. De boerderij is na restauratie in gebruik als woonhuis. Daartoe zijn in de achtergevel (korte regel) en in de darswand grotere vensters gemaakt en is de darsdeur vervangen door deuren met glaspanelen. Dit alles heeft het monumentale karakter van de boerderij niet geschaad.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder schilddak met op het voorste dakschild een zwarte geglazuurde Friese golfpan en op de overige dakschilden een zwarte geglazuurde Hollandse pan. De noklijn van de kap staat haaks op de straat. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een enkel vierkant. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen met natuursteen ter decoratie. De achtergevel is gepleisterd en voorzien van snijvoegen. De voorgevel is symmetrisch, telt zes vensterassen, heeft lisenen op de hoeken en een risalerende middenpartij. Deze middenpartij telt twee vensterassen en heeft twee bouwlagen onder flauw hellend, overstekend en haaks op het schilddak geplaatst zadeldak met gladde windveren. De middenpartij heeft op parterre en verdieping twee zesruits schuifvensters. De flankerende gevelvlakken worden elk afgesloten door een houten hoofdgestel. Het geveldeel rechts (O) van de middenpartij heeft twee zesruits schuifvensters, het geveldeel links van de middenpartij heeft een zesruitsschuifvenster en naast de middenpartij een beglaasde paneeldeur met sierlijk gesmeed harnas en drieruits bovenlicht. De linkerzijgevel (W) heeft nog twee getoogde ijzeren stalvensters, en de rechterzijgevel heeft nog één getoogd ijzeren stalvenster.

Waardering

De uit omstreeks 1885 daterende stolpboerderij is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van laat-19de-eeuwse boerderijbouw in de Beemster, waarbij streek-eigen bouwtrant en Neo-Renaissance elementen zijn gecombineerd.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Noordhollandse type

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1885
1885
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden