Beemster F 1648
Beemster F 1649
Jisperweg 130, 1464 NL te Westbeemster

Inleiding

Aan westzijde van Jisperweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd rond 1875 met eclectische detaillering en met omstreeks 1920 verlengd staartstuk. De boerderij heeft in de middenpartij twee paar openslaande (tuin)deuren, een oplossing die buiten de Beemster weinig voorkomt.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij met staartstuk aan de achterzijde onder schilddak en afgewolfd zadeldak (boven staartstuk) bedekt met zwarte Hollandse pan en met de noklijn haaks op de weg. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met dekbalkgebint en overstek aan voor- (O) en achterzijde (W). Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. Het muurwerk van de zich aan de voorzijde (O) van het vierkant bevindende woning (voorgevel en aansluitende delen van de beide zijgevels) is rijk gedecoreerd met pleisterwerk.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (O) heeft een gecementeerde plint en een gepleisterde halfronde lijst ter hoogte van de lekdorpels. De voorgevel wordt door gebosseerde hoeken en door lisenen verdeeld in drie traveeën, elk ter breedte van twee vensterassen. De nadruk ligt op de middelste travee (middenpartij), een topgevel bestaande uit twee bouwlagen onder flauw hellend, overstekend en haaks op het schilddak geplaatst zadeldak, voorzien van gesneden windveren en gootlijsten. Het muurwerk onder de overstek heeft een getrapt fries. De begane grond van de middenpartij heeft twee dubbele drieruits paneeldeuren (tuindeuren) met flauw getoogd bovenlicht. De verdieping heeft een dubbel venster met halfronde bovenlichten. De flankerende traveeën worden elk afgesloten door een houten hoofdgestel en hebben elk twee schuifvensters met flauw getoogde bovenlichten.

De vensters en deuren hebben rijk gedecoreerde omlijstingen. De rechterzijgevel (N) is voor wat betreft het woninggedeelte (twee vensterassen) in hoofdlijn en detaillering gelijk aan de voorgevel. De tweede as vanaf de voorgevel bevat echter een paneeldeur met ijzeren harnas. Het stalgedeelte heeft een lagere gootlijst en bevat één hooggeplaatst éénlichtsvenster en drie hooggeplaatste tweelichtsvensters.

De linkerzijgevel (Z) is voor wat betreft het woninggedeelte vrijwel identiek aan de rechterzijgevel. Het stalgedeelte (inclusief de linkerzijde van het staartstuk) heeft een lagere gootlijst en bevat een rechthoekig houten venster en zeven getoogde ijzeren stalvensters.

De achterzijde (W) heeft links de darsdeur met daarnaast een getoogd ijzeren stalvenster. Het staartstuk heeft in de rechterzijde drie getoogde ijzeren stalvensters. De kopse zijde (achterzijde) van het staartstuk heeft een symmetrische indeling met op de parterre drie opgeklampte deuren en twee getoogde ijzeren stalvensters en op de verdieping een dubbele transportdeur geflankeerd door een rond ijzeren venster.

Waardering

De uit omstreeks 1875 daterende eclectisch gedetailleerde stolpboerderij is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard voorbeeld van rijke 19de-eeuwse boerderijbouw in de Beemsterpolder, waarbij elementen van stedelijke bouwkunst met streek-eigen bouwtrant zijn gecombineerd.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Noordhollandse type

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij