Beemster F 1402
Rijperweg 32, 1464 MB te Westbeemster

Inleiding

Aan zuidzijde van de Rijperweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd in 1863. Bij een restauratie rond 1990 zijn onder meer de stalvensters aan de achterzijde door zesruitsvensters en een dubbele terrasdeur vervangen. Het monumentale karakter is hierdoor niet verstoord. De voorgevel is in een sobere classicistische trant.

Omschrijving

Op vrijwel vierkant grondplan gebouwde stolpboerderij met staartstuk aan de achterzijde. De boerderij heeft een schilddak dat boven het staartstuk overgaat in een zadeldak. De kap heeft de noklijn haaks op de straat en wordt gedekt met een zwarte Hollandse pan. Het schilddak heeft aan de voorzijde een vierkante schoorsteen.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met overstek boven de woning (N) en boven de voormalige korte regel (Z). Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De goten zijn omgaand in hout. De voorgevel is symmetrisch, telt zes vensterassen en wordt door vier lisenen verdeeld in drie gevelvlakken, elk met twee vensterassen. De nadruk ligt op het middelste gevelvlak (middenpartij), een topgevel met fronton. De risalerende middenpartij heeft twee bouwlagen onder flauw hellend, overstekend en haaks op het schilddak geplaatst zadeldak, bedekt met zwarte Hollandse pan. De middenpartij heeft op parterre en verdieping zesruits schuifvensters. Het fronton heeft een tympaan in rode baksteen. De flankerende gevelvlakken worden elk afgesloten door een houten hoofdgestel en hebben elk twee zesruits schuifvensters, identiek aan de exemplaren in de middenpartij. De linkerzijgevel (O) heeft in het gedeelte van de woning twee zesruits schuifvensters, twee lage keldervensters met diefijzers en een paneeldeur met ijzeren harnas. Het stalgedeelte heeft vier vierkante vierruits vensters. De rechterzijgevel (W) heeft in het gedeelte van de woning een paneeldeur met ijzeren harnas, geflankeerd door een zesruits venster. Het darsgedeelte heeft drie getoogde vensters met gepleisterde omlijsting en ijzeren ramen.

Oorspronkelijke onderdelen (of in zelfde vorm vernieuwd) van de achtergevel zijn de darsdeur aan de linkerzijde en een opgeklampte deur met bovenlicht in de geveltop van het staartstuk.

Waardering

De uit 1863 daterende stolpboerderij met Neo-classicistisch gedetailleerd front is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorische waarde als karakteristiek gaaf bewaard voorbeeld van 19de-eeuwse boerderijbouw in de Beemsterpolder, waarbij stedelijke architectuur-elementen zijn verwerkt.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Noordhollandse type

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij