Waarde E 878
Raadhuisstraat 16, 4414 AJ te Waarde

Inleiding

Gemeentehuis, in 1909 in overgangsarchitectuur gebouwd naar ontwerp van W. Sterk uit Schore, uitgevoerd door aannemer M. Kopmels uit Waarde.

Omschrijving

Voormalig gemeentehuis, op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit roodbruine baksteen; bogen en gevelbanden in rode strengperssteen; vensterbanken en plintafdekking in rode geglazuurde profielsteen; natuurstenen pilasters en trapje; tegelwerk in boogtrommels. Het pand is één bouwlaag en een kapverdieping hoog. De voorgevel is opgebouwd uit een topgevel met dwarskap (links) en een langsgevel (rechts). De topgevel is op de begane grond voorzien van de ingangspartij en een houten kruiskozijn. De dubbele houten voordeur is voorzien van houtsnijwerk in Art Nouveau motieven en smeedijzeren hekwerk en een gedeeld bovenlicht. De ingangspartij, het kruiskozijn en het muurvlak daar tussenin worden elk afgesloten door een boog van rode strengpersstenen. Deze drie bogen zijn samengevat onder één boog op natuurstenen pilasters, met in de boogtrommel gekleurd tegelwerk met Art Nouveau motieven en het opschrift "Gemeentehuis". In de top een drielichtvenster met rode strengpersstenen boogstenen; getrapt metselwerk langs de gevelrand en een betonnen afdekking van de schuine kanten. Het langsgeveldeel bevat twee houten kruiskozijnen onder getoogde bogen met tegelwerk in de boogtrommels. Fries van rode strengpersstenen en houten geprofileerde bakgoot op houten gootklossen. In het dakvlak boven de langsgevel een dakkapel met afgewolfd dakje, houten gootlijst, dubbel venster en klauwstukken. Nokschoorsteen met rijk metselwerk.

De achtergevel bevat onder meer twee vensters samengevat onder een getoogde boog en een gedenksteen met bouwjaar 1909. Het zadeldak tussen topgevels is voorzien van een dwarskap (ter plaatse van de topgevel) aan de voorzijde en gedekt met rode, geglazuurde kruispannen.

In het interieur onder meer hal met originele vloer en eenvoudig stucwerk aan het plafond.

Gemeentehuis van algemeen belang vanwege typologische en architectuurhistorische waarde.