Gorinchem C 4220 A3
Gorinchem C 4220 A2
Burgstraat 31, 4201 AA te Gorinchem
Burgstraat 31 A, 4201 AA te Gorinchem

Inleiding

Bakstenen WOONHUIS, in hoofdzaak daterend uit het midden van de zestiende eeuw. Het pand is gelegen in het beschermde stadsgezicht van Gorinchem op een stedenbouwkundig prominente positie, op de grens tussen de oude stad en de uitbreiding. Samen met het gelijktijdig gebouwde belendende pand op de hoek en het pand aan de overzijde van de straat, "'t Comt al van Godt" de oostelijke entree naar de stad.

Omschrijving

Het pand bestaat uit begane grond, verdieping en zolderverdieping met vliering. Oorspronkelijk bestond het pand uit een voor- en achterhuis. Het pand is in 1997-1999 grondig gerestaureerd. Daarbij is er voor gekozen het niet-oorspronkelijke pleisterwerk van de gevel te verwijderen. De lijstgevel daarentegen die in de plaats is gekomen van een oorspronkelijke afsluiting uit de bouwtijd, is bij de restauratie gehandhaafd. De voorgevel, is opgetrokken in rode baksteen met ontlastingsbogen boven de vensters, voorzien van gedeeltelijk nog oorspronkelijke zandstenen aanzet- en sluitstenen. Op de begane grond bevindt zich links boven twee hardstenen treden de entree naar het buurpand op nummer 29. Deze constructie is voortgekomen uit een opnieuw scheiden van de panden op nummer 29 en 31, die ooit samengevoegd waren. De winkelpui naast de entree dateert uit 1932. De verdieping telt drie schuiframen met roedeverdeling, de zolderverdieping twee. Boven de eerste verdieping en de zolderverdieping bevinden zich muurankers. De gevel wordt afgesloten door een negentiende-eeuwse lijstgevel met eenvoudige kroonlijst. De achtergevel is in baksteen opgetrokken en bezit ontlastingsbogen boven de houten kozijnen, muurankers en vlechtingen in de tuitgevel. De muren, balklagen en de kap dateren grotendeels uit de zestiende eeuw. De indeling op de begane grond is afgezien van de opgang naar de bovenverdieping, geheel uitgebroken. Van de oorspronkelijke beschildering van het plafond van het achterhuis, voorzien van verschillende sjablonen, is een aantal details bewaard gebleven.

Waardering

Het WOONHUIS aan de Burgstraat 31 is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische en bouwhistorische waarde als voorbeeld van een in oorsprong zestiende-eeuws woonhuis, met een relatief gaaf bewaarde constructie uit zestiende eeuw en enkele zeldzame interieurelementen zoals de plafondschilderingen in het achterhuis. Het pand bezit bovendien situationele waarde vanwege de ligging aan de voormalige oostgrens van de historische kern van Gorinchem en ensemblewaarde met het naastgelegen pand Burgstraat 33.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Etagewoning