De Bilt B 2059
De Holle Bilt 6, 3732 HM te De Bilt

Omschrijving

KOETSHUIS onderdeel 6. Ten westen van het huis gelegen voormalig koetshuis daterend rond het midden van de negentiende eeuw, dat in 1979 sterk is gerestaureerd en thans deels in gebruik als informatiecentrum en deels als woning. Het gepleisterde pand bestaat uit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond en heeft een met gesmoorde, opnieuw verbeterde pannen gedekt mansarde schilddak. Alle gevelhoeken zijn voorzien van gepleisterde hoekblokken en een zwart geschilderde plint. De voorgevel (oost), die thans als achtergevel functioneert, heeft een symmetrische indeling met een hoger opgetrokken middengedeelte dat een flauw hellend zadeldak heeft. Op de begane grond van dit middendeel bevinden zich twee moderne inrijdeuren met daartussen een smal hoog venster met ruitvormige roedenverdeling. Op de verdieping is in het midden een rondboogvenster aangebracht dat aan weerszijden wordt geflankeerd door drie spaarnissen. Op de begane grond bevinden zich verder enkele stolpvensters en een deur. De overige gevels zijn sober en vlak vormgegeven.

Het KOETSHUIS is van algemeen belang:

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de oprijlaan;