De Bilt B 2149
Utrechtseweg 60, 3732 HB te De Bilt

Omschrijving

WOONHUIS 'KLEIN BEERSCHOTEN' onderdeel 8. Aan de oostelijke ingang van de buitenplaats Beerschoten gelegen woonhuis uit 1843 (gebouwd als gastenverblijf). Dit vrijstaande witgepleisterde pand met grijze plint op L-vormige grondslag valt op door de pleisterdecoraties en opmerkelijke ingangsportaal. De voorgevel (west) heeft een verhoogd middenrisaliet onder een flauw hellend zadeldak dat haaks staat op het zadeldak van de hoofdvleugel van één bouwlaag. Rechts van het risaliet het ingangsportaal met dubbele toegangsdeur onder een rondboogvormig bovenlicht en links een venster met luiken. De topgevel aan de zijde van de Utrechtseweg heeft eveneens een middenrisaliet. Aan de achterzijde is de oorspronkelijke vormgeving van het pand verstoord als gevolg van enkele aanbouwen.

Het WOONHUIS 'KLEIN BEERSCHOTEN' is van algemeen belang;

- vanwege de architectonische vormgeving uit het midden van de 19de-eeuw;