De Bilt B 2144
Visserssteeg 20, 3732 HN te De Bilt
Visserssteeg 22, 3732 HN te De Bilt
Visserssteeg 24, 3732 HN te De Bilt
Visserssteeg 26, 3732 HN te De Bilt

Omschrijving

WONINGEN 'HET SPINNEWEB' onderdeel 9. In de noordwesthoek van de aanleg gelegen woningencomplex gebouwd voor 1823 als arbeiderswoningen in opdracht van de eigenaar van Beerschoten, J. Steengracht van Oostcapelle. Het complex bestaat uit vier identieke woningen van een bouwlaag onder een glooiende rieten kap met middenplat waarop vier gemetselde schoorstenen. De woningen zijn puntsymmetrisch vanuit het midden gegroepeerd op een vierkante plattegrond met op de hoeken diagonaalsgewijs uitgebouwde dwarsgedeelten. In het verlengde van deze dwarsgedeelten liggen vier beukenlanen die fungeren als zichtassen. Elke woning heeft een met riet gedekte dakkapel en kent een gevelindeling met verschillende venstervormen deels voorzien van luiken. In 1964 is bij elke woning in de hoek tussen het dwarsgedeelte en het hoofdbouwdeel een keuken aangebouwd. De hoofdingang bevindt zich in de zijgevel van deze keuken.

De WONINGEN 'HET SPINNEWEB' zijn van algemeen belang:

- vanwege de unieke architectonische vormgeving;