Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511440
Complexnummer
511439 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82847/114
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hengelo Overijssel N 2236
Watertorenlaan 60, 7552 TN te Hengelo

Omschrijving

Omschrijving

WATERTOREN, 29,2m hoog met ijzeren hangbodemreservoir (300m3). De ronde bakstenen toren is geplaatst op een basement met een uitkragende, geprofileerde natuurstenen plint.

De ronde onderbouw is uitgevoerd in siermetselwerk met horizontale banden en wordt beëindigd met een brede geprofileerde waterlijst. In de onderbouw enkele en tweelichtvensters onder rondbogen met natuurstenen traceringen en deelzuiltjes en stalen diagonale kruisroeden. De vensteropeningen hebben verder brede natuurstenen onderdorpels met neuten. Daarboven de ronde schacht, die in de aansluiting met het uitkragend reservoir, is voorzien van betonnen consoles en lisenen. De vlakke bovenkant van het reservoir is versierd met betonnen modrillons. De risalerende entreepartij (N) heeft een tuitgevel met natuurstenen schouderstukken, deklijst en bekroning. De dubbele deur heeft een rondboog afdekking met hoek- en sluitstenen in de gemetselde boog. Aan weerszijden van de toren verdiepingloze aanbouwen onder zadeldaken gedekt met tuile du nordpannen met horizontaal gelede hoeklisenen en een bakstenen geveltop op een console. Zuidelijk de machinekamer met segmentboogvensters en een rozetvenster met natuurstenen sluitstenen in de geveltop; oostelijk een klein kantoor met drie rondboogvensters met natuurstenen aanzetstenen en neuten in de eindgevel.

Het oorspronkelijke interieur waaronder een pijlschaal is voor een belangrijk deel nog aanwezig. De onderbouw heeft een betegelde lambrizering met daarboven blokpleisterwerk. De verdiepingsvloer is uitgevoerd met troggewelfjes tussen ijzeren balken.

De stalen spiltrap die zich vanaf de begane grond omhoog windt wordt na de eerste verdieping als steektrap doorgezet naar de in staal uitgevoerde bordessen.

Waardering

Watertoren van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de bouwstijl met neo-renaissancistische kenmerken

- vanwege de gaafheid van ex- en interieur

- als onderdeel van complex

- als beeldbepalend element in de omgeving

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511439. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1896
1896
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Schotel, J. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur