Hengelo Overijssel L 1589
Hengelo Overijssel L 1590
Lansinkweg 13, 7553 AG te Hengelo
Lansinkweg 15, 7553 AG te Hengelo
Lansinkweg 17, 7553 AG te Hengelo
Lansinkweg 19, 7553 AG te Hengelo

Inleiding

Het hofje met tien ARBEIDERSWONINGEN is in 1911 gebouwd naar een ontwerp van Karel Muller die het heeft gekopieerd van Engelse woningen in tuindorpen, waarna de indeling is aangepast aan de Twentse arbeider. De indeling van de achtergevels en de interieurs van de woningen zijn gewijzigd. De voor- en zijgevels van de woningen zijn later wit geschilderd.

De arbeiderswoningen maken deel uit van de eerste fase van tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur. Het hofje dat door de tien woningen gevormd wordt ligt aan de Lansinkweg, één van de hoofdwegen, vlakbij het C.T. Storkplein, het centrum van het tuindorp. De tien woningen vormen in twee blokken van drie en één blok van vier een U, die open is aan de straatkant, waar oorspronkelijk een pergola stond. De blokken worden met elkaar verbonden door muurtjes met ezelsruggen en houten getoogde poortdeuren.

Omschrijving

De woningen zijn over één bouwlaag opgemetseld in rode baksteen. Aan de achterzijde van ieder blok is een aanbouw met schuurtjes gebouwd, aan de zijgevels lagere uitbouwtjes. Alle bouwvolumes bevinden zich onder met rode Hollandse pannen gedekt schilddaken met bakgoten. Zowel aan de voor- als achterkant van de woningen zijn in het dakvlak dakkapellen met twaalfruits vensters geplaatst. De eindgevels aan de straatkant eindigen in een tuitgevel met twee vensters. Bij de tuitgevels steunt de bakgoot op uitkragend metselwerk.

De voor- en zijgevels zijn geleed door vensters met zesruits bovenlichten en deuren met drieruits bovenlichten, alle onder strekken. De vensters zijn behangen met luiken, waarop dubbele rode zandlopers op een witte achtergrond met een donkergroene rand.

Waardering

Het hofje met de tien arbeiderswoningen is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

-de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van tuindorp 't Lansink

-de vormgeving die is geïnspireerd op Engelse arbeiderswoningen in tuindorpen