Hengelo Overijssel L 1318
Hengelo Overijssel L 1342
Lansinkweg 21 A, 7553 AG te Hengelo

Inleiding

WOONHUIS, dat is opgenomen tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur. Aan de linkerkant (N) is het woonhuis geschakeld aan een ander huis (Lansinkweg 21, monument nr. 511458). Aan de achterkant van het huis is later een aanbouw vastgebouwd, in het zuidelijke dakvlak is een dakkapel toegevoegd. Het woonhuis staat aan het C.T. Storkplein, het centrum van 't Lansink.

Omschrijving

Het woonhuis is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een afgewolfd zadeldak met rode Hollandse pannen. De voorgevel (W) bevindt zich onder een lijst, de dakrand is voorzien van windveren.

Links in de voorgevel bevindt zich de voordeur met een bovenlicht met een roedenverdeling van gebogen roeden.

De twee vensters met zesruits bovenlicht ernaast zijn behangen met luiken, evenals het venster in de top. De vensters in de rechter zijgevel (Z) en achtergevel (O) zijn voorzien van bovenlichten met roedenverdeling, de deur in de achtergevel van een tweeruits bovenlicht.

Het woonhuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van 't Lansink