Hengelo Overijssel L 1952
Bij C.T. Storkstraat 6, 7553 AR te Hengelo

Inleiding

TOEGANGSPOORT die is opgenomen in tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur. De poort verleende toegang tot erve 't Lansink, het boerenerf waarop het tuindorp is gebouwd waarnaar het is vernoemd. De poort is gesitueerd tussen twee woonhuizen aan de C.T Storkstraat, één van de toegangswegen tot het centrum van tuindorp 't Lansink. Rechts sluit de poort aan op een zandstenen muurtje, dat dient als erfscheiding van het daarachter gelegen huis.

Omschrijving

Op pijlers van blokken zandsteen met platte dekstenen staat een houten korfboog, met trekbalk en makelaar, onder een met rode platte Friese pannen gedekt zadeldakje.

De toegangspoort is van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie als toegangspoort naar erve 't Lansink