Hengelo Overijssel L 1223
Hengelo Overijssel L 1222
C.T. Storkstraat 8, 7553 AR te Hengelo
C.T. Storkstraat 10, 7553 AR te Hengelo

Inleiding

Het dubbele WOONHUIS MET KANTOOR werd in de periode 1911-1917 ontworpen door architect A.K. Beudt in een vormgeving die sterk verwant is aan de woningen in Engelse tuindorpen. De loggia in de voorgevel is later dichtgezet met vensters met roedenverdeling. Links van het oorspronkelijk symmetrische huis is een gedeelte aangebouwd, waarin de kantoorruimtes van de architect Van Broekhuizen jr. gevestigd waren. De aanbouw is eveneens door Beudt ontworpen.

De achtergevel van het dubbele woonhuis is gewijzigd, aan de linker zijgevel is een grote schoorsteen toegevoegd.

Het dubbele woonhuis maakt als 'ambtenaarswoning type T' deel uit van de eerste fase van tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur. Het huis staat aan de C.T. Storkstraat, één van de toegangswegen tot het centrum van 't Lansink.

Omschrijving

Het oorspronkelijk symmetrische dubbele woonhuis is over anderhalve bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met steekkappen, gedekt met rode tuile du Nord pannen, met een platte wel. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen die boven de begane grond is witgepleisterd. Links van dit geheel bevindt zich het kantoorgedeelte, dat bestaat uit een rechthoekig volume in het verlengde van het dubbele woonhuis en een rechthoekige aanbouw haaks erachter, verbonden door een tussenlid. De aanbouw is in rode baksteen opgetrokken onder een zadeldak, gedekt met een tuile du nord met een ronde wel, en een goot op klampen.

De voorgevel (O) van het dubbele woonhuis is ingedeeld door twee risalieten onder steekkappen, met in de topgevels kijkspleten. Tussen de steekkappen loopt het dakvlak verder naar beneden door over de loggia, die nu met glas is dichtgezet.

De vensters met een kleine roedenverdeling in de voorgevel zijn behangen met luiken. De entree van het rechter woonhuis - een houten deur met achtruits zijlicht - is in de zijgevel (N) geplaatst, die van het linker woonhuis is na de toevoeging van de aanbouw naar de voorgevel verhuisd. Ook in de rechter zijgevel (N) zijn de vensters voorzien van roedenverdeling en deels behangen met luiken. De linker zijgevel (Z) van het geheel is slechts voorzien van een achtruits venster. In de aanbouw aan de achterzijde zijn onder strekken vensters met kruiskozijnen boven waterdorpels geplaatst.

Boven de loggia, halverwege in het dakvlak zijn dakkapellen met vensters met een kleine roedenverdeling geplaatst.

In de voorgevel van het kantoorgedeelte (O) en in de rechter zijgevel (N) zijn dergelijke dakkapellen half in de gevel en half in het dak geplaatst. Drie grote schoorstenen met gemetselde rookverdelers bekronen het geheel.

Het dubbele woonhuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van 't Lansink