Hengelo Overijssel L 1137
Hengelo Overijssel L 1136
Lansinkweg 35, 7553 AG te Hengelo
Lansinkweg 37, 7553 AG te Hengelo

Inleiding

Dubbel WOONHUIS, gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect Karel Muller in een bouwstijl die sterk verwant is aan de woningen in Engelse tuindorpen. Aan de voorkant zijn de loggia's op de hoeken later met glas dichtgezet. Het dubbele woonhuis maakt deel uit van de eerste fase van tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur. Het dubbele woonhuis staat aan de Lansinkweg, één van de toegangswegen tot het centrum van 't Lansink. Omschrijving

Het dubbele woonhuis is in rode baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met rode tuile du Nord pannen. Aan de voorkant (W) is het pand één bouwlaag hoog, aan de achterkant twee. In de voorgevel zijn in het midden twee gevelpartijen met driezijdige erkers over twee bouwlagen opgetrokken onder klokgevels. Alle geveldelen boven de begane grond zijn wit gepleisterd. In het pleisterwerk van de voor- en zijgevels zijn gestileerde bloemmotieven uitgespaard en geschilderd.

In de driezijdige erkers op de begane grond vensters met zesruits bovenlichten en op de verdieping negenruits vensters.

Aan de bovenzijde worden de erkers door een geprofileerde kroonlijst afgesloten. Bij nr. 35 is de loggia aan weerszijden van de erker dichtgezet met een dubbele zesruits glasdeur en twee vierruitsvensters. De loggia van nr. 37 is dichtgezet met een venster en deuren zonder roedenverdeling. De daklijst wordt hier ondersteund door taps toelopende houten kolommetjes met kapitelen. In de zijgevels (N en Z) bevinden zich de entrees, waarnaast bij nr. 35 een venster met tweeruits bovenlicht en een achtruits venster van de voormalige loggia. Naast de entree van nr. 37 bevindt zich een origineel venster met negenruits bovenlicht. In de top, onder een waterlijst, twee T-vensters. In de achtergevel (O) een deur met zesruits venster, waarnaast een klein tweeruits venster en en een dubbel venster met zesruits bovenlicht. Op de grotendeels blinde verdieping een achtruits venster. In het dakschild aan de achterzijde vier dakkapellen. Alle muuropeningen zijn rechtgesloten.

Het dubbele woonhuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van 't Lansink