Hengelo Overijssel O 1137
Enschedesestraat 70, 7551 EP te Hengelo

Inleiding

Vrijstaande VILLA in Art Nouveau bouwstijl, waarschijnlijk gebouwd naar ontwerp van architect Elzinga in ca. 1900 in opdracht van mevrouw Rendink. De indeling en een aantal elementen van het oorspronkelijke interieur zijn bewaard gebleven. Voor het huis staat een smeedijzeren hek in Art Nouveau stijl.

Omschrijving

De villa is over twee bouwlagen opgetrokken op een vrijwel vierkante plattegrond onder een afgeknot schilddak met antracietgrijze platte Friese pannen. De gevels, gemetseld in verblendsteen boven een hoge hardstenen plint, zijn asymmetrisch ingedeeld met details in zandsteen. Aan de bovenzijde worden de gevels met onderbrekingen beëindigd door een geprofileerde bakgoot boven een fries met zandsteen. Van de vier vensterassen van de voorgevel (N) risaleren de linker twee. Daarnaast bevindt zich de ingang en voor de meest rechtse as is een driezijdige erker geplaatst. De vensters zijn zowel rechtgesloten als met afgeronde hoeken beëeindigd en rond de driedelige bovenlichten voorzien van een zandstenen lijst die ter hoogte van de wisseldorpel tussen de vensters doorloopt. In de omlijstingen van de vensters en de zandstenen blokken in de gevel bevinden zich basreliëfs met gestileerde florale motieven. Onder de vensters geprofileerde hardstenen waterdorpels. In de gevel, ter hoogte van de verdiepings- en zoldervloer, grote gesmede sierankers. Op het risaliet is een loggia gebouwd met een gemetselde balustrade en zandstenen geprofileerde kolommen, kapitelen en rondbogen. De kolommen worden gekoppeld door siersmeedijzeren trekstangen. Een zandstenen lijst met gebeeldhouwde blokken op de hoeken sluit het geheel af. De entreepartij bestaat uit een bewerkte houten deur met een T-venster met glas-in-lood onder een hoefijzerboog; daarboven een drie-ruits bovenlicht in een zandstenen omlijsting met Art Nouveau bas-reliëf onder een horizontaal tegeltableau. Tussen de deur en het bovenlicht een glazen luifel op siersmeedijzeren consoles.

Boven de vensters van de erker is een rondgaande waterlijst onder ontspanningsboogjes aangebracht. Op de erker een balkon met een smeedijzeren leuning op een zandstenen lijst. De rechter vensteras is opgetrokken onder een topgevel met schouderstukken, topbekroning en een zandstenen klimmend fries onder een steekkap. De linker zijgevel (O) wordt gedomineerd door een groot blind muurvlak met aan weerszijden een vensteras. In het blinde muuroppervlak is een grote ontlastingsboog gemetseld, daarboven zijn trapsgewijs horizontale zandstenen stroken aangebracht en op de hoogte van de aanzetten van de boog gestileerde zandstenen lelies. In het midden van dit geheel is in een ondiepe nis, onder een zandstenen vergaarbak, een vierkante regenpijp geplaatst, die is vastgeklonken aan de muur door sierijzers. De vensters rechts zijn identiek aan die in de voorgevel, links eenvoudige vensters onder een strek en rondboog.

Tegen de rechter zijgevel (W) bevindt zich rechts een aanbouw over één bouwlaag met in de voorgevel (N) de oorspronkelijke dienstingang, onder een segmentboog met zandstenen aanzetstenen.

Op de aanbouw een balkon met een houten balustrade, toegankelijk door een deur met bovenlicht. Links van de aanbouw zijn in een vensteras boven een deur met zijlicht, twee samengestelde vensters geplaatst. De muuropeningen in de zijgevel zijn beëindigd door segmentbogen, rondbogen en een strek. Eenvoudige muurankers en een gestileerde Art-Nouveau buitenlamp completeren het geheel.

Aan de achtergevel (Z) is een houten serre onder een plat dak gebouwd. In deze gevel rechtgesloten vensters met hardstenen waterdorpels en getoogde rollaag met boogvulling boven de vensters. De oorspronkelijke indeling van het interieur is herkenbaar en een deel van de oorspronkelijke deuren, deurposten en betimmering is onder meer nog aanwezig. Waardering

De villa is van architectuurhistorisch belang:

- als goed en stijlzuiver voorbeeld van Art Nouveau architectuur