Hengelo Overijssel I 877
Hengelo Overijssel I 2610
Woolderbeekweg 5, 7553 BZ te Hengelo
Woolderbeekweg 7, 7553 BZ te Hengelo
Woolderbeekweg 9, 7553 BZ te Hengelo
Woolderbeekweg 11, 7553 BZ te Hengelo

Inleiding

Ensemble van twee enkele en twee dubbele WOONHUIZEN, ontworpen door architectenbureau Van Broekhuizen en Feenstra in de periode 1938-1939. De opdrachtgevers waren respectievelijk: mevrouw J. Krabbenbos (nr. 1), P. van de Helm (nrs. 3 en 5), B. Krabbenbos (nrs. 7 en 9) en J. Schurer (nr. 11). Van Broekhuizen is in zijn ontwerp beïnvloed door de Engelse tuindorparchitectuur en door de functionalistische architectuur.

De woningen liggen aan de Woolderbeekweg, met ervoor de Woolderbinnenbeek, die als overloop van de zwemvijver van 't Lansink diende. Vroeger liep de Woolderbeek achter de tuinen van de huizen langs. De Woolderbeekweg komt uit bij de zwemvijver (Vijverlaan). Aan de achterkant van de meeste woonhuizen is een aanbouw toegevoegd op de begane grond. De woonhuizen vormden de aanloop tot de laatste fase van tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur.

Omschrijving

De woningen zijn in rode baksteen over twee bouwlagen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, onder een overstekend zadeldak met rode Hollandse pannen. Vanaf de bovendorpel van de vensters en deuren op de begane grond is boven een waterlijst de gevel witgepleisterd. De gevelindeling van de buitenste twee enkele woningen is vrijwel identiek. Evenals die van de middelste twee dubbele woningen. De vensters zijn voorzien van stalen kozijnen met roedenverdeling, waarbij de indeling varieert van een drie- tot een zestienruits venster, met en zonder bovenlichten. Ook hebben alle vensters gemetselde en deels gepleisterde waterdorpels.

In de voorgevels (N) van de twee buitenste woningen zijn de voordeuren onder een rondboog met daarboven een overstekende kroonlijst geplaatst. Naast de voordeur een glas-in-lood venster met gietijzeren diefijzers, erboven een rond venster en een traplicht, eveneens glas-in-lood. Boven de rechtgesloten deuren met overstekende kroonlijst in de voorgevels van de middelste woningen zijn halfronde tweeruits vensters geplaatst. De achtergevels zijn voorzien van kleine aanbouwen met een balkon met een stalen hek, waarop een deur met zesruits venster uitkomt.

De woonhuizen zijn van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

-de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van 't Lansink