Hengelo Overijssel B 11027
Bornsestraat 5, 7556 BA te Hengelo

Inleiding

KANTOORGEBOUW oorspronkelijk behorend bij de fabriek van Heemaf. Het gebouw staat met de hoofdgevel (O) aan de Bornsestraat en sluit in de rooilijn aan op een vroeger kantoorgebouw (N) van twee lagen met kap dat voor bescherming van ondergeschikt belang is.

Het kantoorgebouw bestaat uit een deel van drie en een deel van vier bouwlagen. Aan de achterzijde (W) sluit het gebouw, middels een plat afgedekte uitbouw van vier lagen, aan op het niet van rijkswege beschermde fabrieksgebouw.

De architectuur van het kantoor is een goed voorbeeld van de zakelijke bouwstijl uit de tweede helft van de jaren dertig en sluit nauw aan bij die van de belangrijke utiliteitsbouwwerken uit die periode van bijvoorbeeld Dirk Roosenburg (KLM Den Haag, Philips Eindhoven).

Omschrijving

Het kantoor heeft een hoofdvolume in vier lagen met een gewelfd dak. Tegen de kopgevel aan de zuidzijde staat een lager (drie lagen) en smaller bouwdeel, eveneens met gewelfd dak. Het gebouw is geconstrueerd met een draagconstructie en dakgewelven in gewapend beton. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen en geleed met betonnen kolommen; de raamprofielen zijn uitgevoerd in groen geverfd staal. De daken zijn belegd met een dakbedekking van mastiek / ruberoid tussen betonnen dakranden.

De voorgevel van het hoofdvolume heeft over drie bouwlagen 12 vensterassen, gescheiden door betonnen kolommen en voorzien van gemetselde borstweringen. Dit geheel wordt aan de boven- en onderzijde ingekaderd door betonnen lijsten. Op de bovenste laag zijn zes ronde vensters geplaatst met betonnen kozijnen en stalen raamprofielen. Aan de noordzijde wordt dit geveldeel begrensd door een penant die ongeveer een meter uitsteekt, aan de linkerkant (Z) is een raamtravee iets teruggeplaatst en voorzien van wat smallere vensters.

Het bouwdeel aan de zuidzijde heeft een blinde oostgevel, terwijl de smalle zuidgevel rond gebogen is. Deze is voorzien van drie vensterassen met dezelfde geleding als de twaalf assen in de hoofdgevel. In de kopgevel van het hoofdvolume bevinden zich naast dit bouwdeel drie kleine vensters.

Aan de westzijde heeft het grote bouwvolume zowel in de achtergevel als in de uitbouw vensters van hetzelfde type als in de voorgevel en zuidelijke kopgevel, maar hier zijn zij echter in het metselwerk geplaatst zonder een geleding met betonkolommen.

Op de vierde bouwlaag van de vlak gedekte uitbouw bevindt zich een smal balkon met stalen borstwering.

Kantoorgebouw van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als representatief en in Twente zeldzaam voorbeeld van de zakelijke bouwstijl van de jaren dertig;

- als goed voorbeeld van een representatief kantoorgebouw bij een fabriek;

- vanwege de uitwendige gaafheid