Hengelo Overijssel O 5452
Bij Stationsplein 1, 7551 CN te Hengelo

Inleiding

PERRONOVERKAPPING uit 1899 van architect G.W. van Heukelom, bij het na-oorlogse station van Hengelo.

Omschrijving

De perronoverkapping heeft een Y-vormige plattegrond, met de twee poten aan de oostkant. De twee poten en het westelijke deel van de kap sluiten lager aan op het middelste gedeelte.

De overkapping is uitgevoerd in geklonken stalen vakwerk-kniespanten, verbonden met dwarsliggers. De onderste ligger is in de aansluiting op het kniespant rond gebogen. De kap is gedeeltelijk met glas dichtgezet. Het flauw hellende houten zadeldak is gedekt met rubberoid. De overkapping heeft aan beide zijden een overstekende luifel op gebogen, geklonken korbelen.

De perronoverkapping is van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

-\thet ontwerp dat kenmerkend is voor de perronoverkappingen in het oeuvre van architect G.W. van Heukelom

-\tde beeldbepalende ligging op een dijk

-\tde zeldzaamheid van gave vooroorlogse perronoverkappingen