Hengelo Overijssel R 2299
M.A. de Ruyterstraat 1, 7556 CW te Hengelo

Inleiding

VILLA "Tichelwerk" is in opdracht van de fam. Stork door J.van der Goot ontworpen en rond 1900 in chaletstijl gebouwd. De villa ligt midden in een na-oorlogse woonwijk aan de rand van Hengelo. De villa verkeert in originele staat. Door de ingrijpende aantasting van de oorspronkelijke parkaanleg door Wattez sr. is de tuin voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Gepleisterd pand met verdieping op een samengestelde plattegrond onder overstekende zadeldaken gedekt met tuile du Nordpannen. In de dakvlakken zijn kleine, brede dakkapellen geplaatst onder lessenaardaken. Op de nok gepleisterde schoorstenen. De vensters in de gevels, soms onder in het pleisterwerk aangegeven segmentbogen, zijn voorzien van brede, aflopende natuurstenen vensterbanken.

De voorgevel (W) bestaat uit een centraal geplaatste drie verdiepingen tellende bouwmassa onder een overstekend tentdak met aan weerszijden lager geplaatste geveldelen. Het rechter geveldeel heeft een geveltop met vakwerkvulling, en rust op consoles met daartussen een tandlijst. Dat geveldeel wordt afgesloten door een overstekende steekkap op klampen.

De centraal geplaatste hoofdentree bestaat uit een terugliggende rondboog portiek met een kleine gepleisterde balustrade waarin een toegangsdeur met siersmeedijzers en een glas-in-lood bovenlicht is geplaatst. Boven het portiek is een balkon uitgebouwd op consoles met geprofileerde houten balusters. In de ontmoeting tussen dit geveldeel en het teruggeplaatste linker geveldeel zijn in een afgeschuind muurvlak traplichten met glas-in-lood bloemmotieven geplaatst. Het linkerdeel van de voorgevel heeft op de begane grond een vierlicht venster met daarboven een balkon met houten balusters. Achter het balkon zijn dubbele glasdeuren geplaatst. In het rechter geveldeel op de begane grond en de verdieping een venster, in de top is een drielicht venster. Op de begane grond is over de gehele breedte van de rechtergevel (Z) en een deel van de achtergevel (O) een houten serre toegevoegd. Deze is geplaatst op een stenen basement met een rijk gedetailleerde houten opbouw. In de bovenlichten hiervan zijn glas-in-lood vullingen met bloemmotieven geplaatst. Op de verdieping een centraal geplaatste, risalerende gevelpartij met afgeschuinde hoeken. Daarboven een uitkragende zolderverdieping met houten loggia steunend op een houten onderligger met dwergboogfries. De overstekende dakvlakken op klampen worden bekroond met een piron en windwijzer in siersmeedwerk.

De achtergevel (O) heeft naast de serre een driezijdige erker onder een balkon met een houten balustrade. De gevelnok is gedecoreerd met een uitkragend houten vakwerk op consoles met daartussen een tandlijst. De overstekende dakvlakken worden gedragen door klampen en bekroond door een klokketorentje onder een helmdak gedekt met leien. In de toren hangt een klok. In het linker geveldeel is boven de serre een loggia geplaatst met houten, gesneden staanders, korbelen en eveneens gesneden, open vakwerk onder een lessenaardak. De rechter gevelzijde bestaat uit een een lager geplaatst bouwdeel met een driezijdige erker op de begane grond.

Aan de linker zijgevel (N) is een lagere aanbouw toegevoegd met een vrijhangend balkon op consoles onder een lessenaarsdak.

Het interieur van de begane grond is nog vrijwel in oorspronkelijke staat. Achter de entree een hal waarin een Engelse trap met rijk gedecoreerde hoekbalusters, waartussen de leuningen en getordeerde spijlen zijn geplaatst. De vloer van de hal is uitgevoerd in terrazzo. De hal heeft een gepleisterd cassettenplafond.

Aansluitend aan de hal vier kamers met tegen de wanden houten paneellambrizeringen, waarin schoorsteenpartijen zijn opgenomen. In drie vertrekken zijn de plafonds met gepleisterde decoraties. De vloeren zijn uitgevoerd in motief-parket. In het vierde vertrek is een houten balken plafond aanwezig; de wanden zijn hier voorzien van een hoge, paneellambrizering. In dit vertrek is een kopie van een 18e eeuwse schoorsteen aangebracht met in de achterwand een handgeschilderd (Delfts blauw) tegeltableau (neo-rococo).

In één van de vertrekken zijn de bovenlichten van de vensters gevuld met glas-in-lood panelen, waarin schilderijen van W. Mares jr., Ruysdael en Van de Velde zijn weergegeven. In de linkervleugel is een betegelde keuken aanwezig.

Voormalige villa van de familie Stork van cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als voormalig woonhuis van één van de belangrijkste fabrikantenfamilies in Twente