Hengelo Overijssel M 1173
Drienerparkweg 3, 7552 EA te Hengelo

Inleiding

De VILLA 't Annink werd in opdracht van B.ter Kuile door de architect A. Beudt in cottagestijl ontworpen en in 1920 gebouwd. De villa ligt in het villapark Driene aan de rand van Hengelo. De tuin, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is, werd tegelijk met de bouw van het huis aangelegd. Hiervan zijn onder andere delen van het terras en de border nog aanwezig. In de tuin staat een houten duiventil die eveneens voor bescherming van ondergeschikt belang is.

Omschrijving

Pand op een samengestelde plattegrond, over grotendeels één bouwlaag opgetrokken in bruine machinale baksteen onder een overstekend, rietgedekt zadeldak. Aan de achterzijde heeft het pand een grote en een kleine dakkapel. De noordzijde heeft een kleine uitbouw onder een lager geplaatst afgewolfd zadeldak. De vensters van het huis hebben een roedeverdeling en overwegend glas-in-lood bovenlichten.

De asymmetrische voorgevel (O) is in vier traveeën opgedeeld. De middelste twee hebben een uitkragende verdieping met vakwerk onder overstekende rietgedekte steekkappen en ruitvormige vensters in de geveltoppen. De overluifelde entree met zij- en bovenlichten bevindt zich in de derde travee. De eerste travee risaleert en heeft een serre met houten consoles onder een doorlopend dakschild. De achtergevel (W) bestaat uit drie traveeën waarvan de middelste onder een uitkragende, afgewolfde steekkap tot op de verdieping doorloopt. Dit geveldeel is voorzien van dubbele vensters op de parterre, een dubbel en twee enkele vensters op de verdieping en drie zesruits vensters onder de dakaanzet.

De linker travee heeft rechtgesloten, glazen terrasdeuren.

De rechter travee heeft een driedubbel venster en terrasdeuren onder een tudorboog die toegang bieden tot een overdekt terras dat aan de zuidkant open is. De zuidelijke gevel heeft naast het overdekte terras een driedubbel venster. Op de verdieping bevindt zich een soortgelijk venster en een loggia. Onder de dakaanzet drie dubbele zesruits vensters.

De indeling van het huis is nagenoeg ongewijzigd. Onder andere zijn de trap, de parketvloer, de vensters en deuren met hang- en sluitwerk nog origineel.

Villa van architectuurhistorische waarde:

- vanwege de gaafheid van ex- en interieur