Hengelo Overijssel D 14541
Industriestraat 9, 7553 CK te Hengelo

Inleiding

Aan de Industriestraat, naast het fabriekscomplex van Stork, staat de "Wilhelminaschool". Deze school is als INDUSTRIESCHOOL voor de toekomstige werknemers van de Stork fabrieken in opdracht van Hengelose industrieel C.T. Stork tussen 1917 en 1918 gebouwd. Het ontwerp voor deze school in neo-renaissance-stijl is van de hand van de architect Karel Muller.

Op deze school werd aan de toekomstige werknemers van Stork technisch onderwijs gegeven.

Omschrijving

Pand vanuit een U-vormige plattegrond over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen onder afgeknotte met leien gedekte (maasdekking) schilddaken. De dakkapellen hebben afgeknotte, met leien gedekte schilddaken, die eindigen in een makelaar. Op het dak drie vierkante schoorstenen met houten lamellen onder een ingezwenkt tentdak met bolbekroning.

De vensters van dit pand zijn voorzien van zesruits bovenlichten en natuurstenen blokken ter hoogte van de boven-, onder- en wisseldorpel. De vensters worden afgesloten door strekken met aanzetstenen van witte siersteen. Hierboven is een speklaag aangebracht met daarboven een onderbroken strook met decoratief metselwerk. De voorgevel van het pand (W) heeft vijf vensterassen met twee hoekrisalieten en een middenrisaliet die eindigen in een oplopende gevel onder een accoladeboog. De entree in de middenrisaliet bestaat uit een dubbele deur met bovenlichten in een portiek met een natuurstenen omlijsting. Boven de ingang bevindt zich een natuurstenen strook met de inscriptie "Wilhelminaschool".

Op de verdieping van deze vensteras zijn drie vensters geplaatst met daarboven een ronde wijzerplaat. De buitenste twee risalerende vensterassen hebben zowel op de parterre als op de verdieping, een driedubbel venster, geflankeerd door een enkel venster met daartussen lisenen. In de geveltop bevinden zich drie vensters. De tweede en vierde vensteras hebben vijf dubbele vensters op de parterre en op de verdieping.

In de beide zijgevels en de achtergevel meerdere vensters op de begane grond en op de verdieping.

In de hal van de school bevinden zich onder andere het originele trappenhuis en glas-in-lood vensters.

Fabrieksschool van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundige belang:

- als school behorend bij het fabriekscomplex van Stork