Hengelo Overijssel N 1263
Enschedesestraat 394, 7552 CP te Hengelo

Inleiding

WOONHUIS in chaletstijl uit circa 1910, direkt gelegen aan de doorgaande weg van Hengelo naar Enschede. Waarschijnlijk is het pand gebouwd als tolhuis.

Omschrijving

Wit gepleisterd pand met een grijs geschilderde plint op een samengestelde plattegrond. Het afgewolfde zadeldak met overstek boven de twee bouwlagen tellende middentravee is met tuile du Nordpannen gedekt. Op beide nokeinden staan pironnen met daartussen een crête. Boven de westgevel heeft het dak een dakkapel onder een lessenaardak. De vierruits vensters hebben achtruits bovenlichten. De voorgevel (N) van de vooruitspringende middentravee heeft een driezijdige erker op de begane grond en vakwerk op de verdieping. In de zijgevels van dit bouwdeel bevindt zich een venster, op de verdieping bevindt zich een dubbel venster. De entree onder een luifel is in de linker travee van de voorgevel geplaatst, de rechter travee heeft een venster.

De zijgevel (O) van de linker travee (één bouwlaag) heeft een venster en vakwerk onder de dakaanzet. In de zijgevel (W) van de rechtertravee een venster. De achtergevel (Z) bestaat uit drie traveeën waarvan de middelste is voorzien van terrasdeuren, vakwerk en een driedubbel venster op de verdieping. De linker travee heeft een venster, de rechter een deur en een kleiner venster.

Pand met architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde vanwege:

- de bouwstijl (chaletstijl)