Hengelo Overijssel A 4718
Brinkhuisweg 6, 7555 PD te Hengelo

Inleiding

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE uit 1850 behorend bij het landgoed Twickel in Delden. De boerderij staat op een compleet erf met een laagstammige boomgaard. De onderdelen van het erf zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De boerderij van het hallehuistype is boven een zandstenen plint opgetrokken in rode baksteen onder een afgewolfd met rode Hollandse pannen en rietgedekt zadeldak. Het woongedeelte van de boerderij is aan één zijde verbreed en opgehoogd. In de voorgevel (Z) twee vijftienruits schuifvensters en twee negenruits vensters met zandstenen waterdorpels en behangen met luiken die in de kleuren van het landgoed Twickel zijn geschilderd. Boven de entree een zesruits bovenlicht met roedenverdeling. In de top een klein venster met kruisroede. In de achtergevel (N) een baander met schampstenen onder een rondboog met sluitsteen, waarin datum "1850". In de gevel tevens twee ijzeren rondboogvensters en twee staldeuren onder korfboog. De zijgevels (O en W) zijn geleed door rechtgesloten vensters met luiken behangen, getoogde stalvensters met gietijzeren kozijnen en staldeuren. Het interieur is gewijzigd.

De boerderij is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele samenhang met het erf