Hengelo Overijssel G 1545
Altenavoetpad 21, 7554 PW te Hengelo

BOERDERIJ "'t Witveld" behorend bij het landgoed Twickel. In 1871 gebouwd.

Omschrijving

Boerderij van het hallehuistype met bovenkamer. De boerderij heeft een afgewolfd zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen en aan de woonhuiszijde (O) een beschoten geveltop, afgezet met windveren. De bovenkamer wordt gedekt met een pannen zadeldak dat aan één zijde lager is aangezet. De bakstenen gevels zijn geplaatst op een rondlopend zandstenen plint.

In de voorgevel van de boerderij en in de zijgevel (N) van de bovenkamer zijn vierruits vensters met een tienruits bovenlicht geplaatst bovendien twee deuren met bovenlichten. De vensters hebben zandstenen onderdorpels en zijn met luiken behangen. In de symmetrisch geleede achtergevel een baander onder een rondboog met aanzet- en sluitsteen, waarin datum "1871". De zandstenen plint is als schampsteen in de deuropening doorgezet. Verder in de gevel twee ijzeren rondboogvensters en twee staldeuren onder korfboog.

In de zijgevels kleine ijzeren stalramen, mestdeurtjes en ter plaatse van het woonhuis twaalfruits vensters.

Het gebintwerk is nog geheel in tact.

Boerderij met bovenkamer van cultuur- en architectuurhistorisch belang: