511495 - Spijkerbosch
Spijkerbospad 7, 8121 DC te Olst

Omschrijving

HOOFDGEBOUW Spijkerbosch. In oorsprong vroeg 17de-eeuws huis dat in 1659 met het rechterdeel is uitgebreid en het midden van de 19de eeuw zijn huidige uitmonstering heeft gekregen. Rechthoekig, gepleisterd huis van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een omlopend, met grijze pannen gedekt schilddak. Rechts van de hoofdmassa is een uitbreiding van een bouwlaag. Het gebouw is aan de linkerzijde onderkelderd. In het dak zijn dakkapellen geplaatst, verder grote hoekschoorstenen en een centrale dakkapel die als een klokkentorentje fungeert. Het torentje zelf is afgebroken. Spijkerbosch heeft een symmetrisch ingedeelde voorgevel. De entreepartij is van hardsteen met in het fries de datum 1659. Boven de entree een sierstuk met cartouche en fronton, in het dakvlak een wijzerplaat met rolwerk omgeven, alles midden 19de eeuw. Pilastergevel met Ionische kapitelen; geprofileerde vensteromlijstingen, in het midden van de 19de eeuw bij een verbouwing aangebracht. De linkerzijgevel telt vier traveeën met vensters als voor. De aanbouwen ter rechter zijde en aan de achtergevel dagtekenen uit de jaren dertig van de 20ste eeuw. Aan de achtergevel op de verdieping een luik met hijsinstallatie om de wasmanden naar buiten te hijsen. In het interieur een hal waarin de trap naar boven en een gang naar achteren, met marmeren platen belegd. Het linkerdeel heeft vroeg 17de-eeuwse kelders met ribloze kruisgewelven. Op de gang van de verdieping een enkelvoudige balklaag met consoles en sleutelstukken, XVII. Van de 17de eeuw resteert een aantal omtimmerde deuren en het ongelijke niveau tussen het linker en rechter gedeelte. Op de begane grond een aantal salons en een keuken. Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers. De meeste schouwen en plafonds, alsmede het trappenhuis zijn van de midden 19de-eeuwse verbouwing. De zolderkamers dagtekenen van de verbouwing uit de jaren dertig van de 20ste eeuw.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW 'Spijkerbosch', behorend tot de historische buitenplaats Het Spijkerbosch, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de zichtbaar overgebleven onderdelen uit de 17de eeuw;

- als goed voorbeeld van een in eclectische trant gewijzigd huis met handhaving van oudere elementen;

- als middelpunt van de buitenplaats.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats