511495 - Spijkerbosch
Bij Spijkerbospad 7, 8121 DC te Olst

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend tot het Spijkerbosch. Deze aanleg bestaat uit een aantal 18de-eeuwse elementen (lanen, plaats van de moestuin) en een vroeg 19de-eeuws landschapspark dat daaromheen is gelegd met het huis als middelpunt. De lanen zijn met eiken en beuken beplant. De wandelbossen die door weilanden worden onderbroken kennen een beplanting van gemengd loofhout met restanten van naaldhout. Een rechte oprijlaan met dubbele laanbeplanting aan weerskanten voert aan op het huis. Deze zet zich met een bajonetvormig verloop voort met een enkele laanbeplanting aan beide zijden langs het huis tot aan de Ketelgatstraat. Voor het huis loopt een kleine rechte laan die haaks staat op de oprijlaan. Aan weerszijden liggen open weiden waarover vanuit het huis zichtlijnen op de weg en afsluitende bomenrijen zijn. Het huis en koetshuis liggen op een 'schiereiland' in een grillige waterpartij, de vergraven 17de-eeuwse gracht. De vijver heeft een uitloper naar de achter het huis liggende moestuin. Hier stond een pomp om de tuin van water te voorzien. Het verder van het huis liggende terrein bestaat uit een afwisseling van weiden en wandelbos, waaromheen een wandeling met laanbeplanting loopt. In het wandelbos een tweetal gegraven vijvers. Aan de oostkant van het terrein restanten van een rabattenbos met eikenhakhout voor de leerlooierijen.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, behorend tot de historische buitenplaats Spijkerbosch, is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de combinatie van 18de-eeuwse lanen en een vroeg 19de-eeuwse landschappelijke aanleg;