511495 - Spijkerbosch
Bij Spijkerbospad 7 A, 8121 DC te Olst

Omschrijving

Aan de rechterzijde van het huis ligt het voormalige KOETSHUIS dat oorspronkelijk dateert uit de 17de eeuw. Van deze tijd dagtekenen de Bentheimer hoekblokken rond de ingangspartijen. In het midden van de 19de eeuw is het ingekort aan de noordkant en kreeg het een afwerking in eclectische trant, zoals het hoofdgebouw. De indeling was als volgt: het rechterdeel was bestemd als woning voor de koetsier, in het midden de ruimte voor de rijtuigen en links de veestalling met paardenboxen. Het is een gepleisterd pand onder omlopend, met grijze pannen gedekt schilddak. De gevel wordt door gebosseerde pilasters geleed, afgesloten door een lijst met triglyphen en heeft links en rechts getoogde koetsdeuren, in het midden twee schuifvensters. Gesloten zijgevels. In het interieur dat in de jaren dertig van de 20ste eeuw is verbouwd zijn in de linkerzijgevel drie tegeltableaus ingemetseld van een man met paard.

Waardering

Het voormalig KOETSHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Spijkerbosch, is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- als type;