Oost-, West- en Middelbeers B 1598
Bij Dr. J. v.d. Mortellaan 13, 5091 JJ te Oost West en Middelbeers

Omschrijving

TUINHUIS. Rode bakstenen tuinhuis uit de 19de eeuw, gesitueerd aan de noordhoek van de nutstuin. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken tuinhuis bestaat uit een middenstuk onder met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak met aan weerszijden een kleine torenachtige vleugel, eveneens onder met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. Alszodanig is deze opzet identiek aan het koetshuis annex dienstwoning. Centraal aan de voor(noord-)gevel een dubbele getoogde deur. In de vleugels aan deze zijde een halfronde deur. Voorts aan voor- en zijgevels halfronde meerruittsvensters. Aan de achterzijde vertoont het dakschild een luifelvormig overstek.

Het TUINHUIS is van algemeen cultuurhistorisch belang

- vanwege de gaafheid en oorspronkelijkheid van vormgeving;