Oost-, West- en Middelbeers B 1358
Dr. J. v.d. Mortellaan 9 a, 5091 JJ te Oost West en Middelbeers
Dr. J. v.d. Mortellaan 9, 5091 JJ te Oost West en Middelbeers
Dr. J. v.d. Mortellaan 9 B, 5091 JJ te Oost West en Middelbeers

Omschrijving

KOETSHUIS ANNEX DIENSTWONING. Rode bakstenen witgekalkt koetshuis annex dienstwoning uit de 19de eeuw, gesitueerd aan de oprit ten westen van het huis. Het op een rechthoekige grondslag opgetrokken ensemble bestaat uit een middenstuk met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak met aan weerszijden een kleine torenachtige vleugel, eveneens onder met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. Alszodanig is deze opzet identiek aan het tuinhuis. Het koetshuis werd in de jaren 1931 en 1932 tot enkele dienstwoningen verbouwd. Centraal aan de oprit(oost-)zijde van het middenstuk drie 6-ruitsvensters met luiken met aan weerszijden een getoogde dubbele deur. De vleugels vertonen aan deze zijde een halfronde toegangsdeur met erboven een ijzeren 4-ruitsvenster met halfrond bovenlicht met spaakroeden. Rechtergevel: Oorspronkelijke bevonden zich hier twee 4-ruitsvensters met halfrond bovenlicht met spaakroeden. Het linker venster is dichtgezet. Op de verdieping centraal een venster als aan de voorzijde van de vleugels. In de linkergevel bevinden zicht beganegronds wel twee vensters, identiek aan het vernster in de rechter gevel. Op de verdieping een oeil de boeuf met spaakroeden. Aan de achterzijde een rechthoekige aanbouw die uit de tijd van de verbouwing in 1931 1n 1932 dateert.

Het KOETSHUIS ANNEX DIENSTWONING is van algemeen cultuurhistorisch belang

- vanwege de gaafheid en oorspronkelijkheid van vormgeving;