Oost-, West- en Middelbeers B 1358
Dr. J. v.d. Mortellaan 5, 5091 JJ te Oost West en Middelbeers

Omschrijving

BOERDERIJ/VOORMALIGE PACHTERSWONING, GENAAMD EIKEHOEF ("BOEREKAMER"), MET BIJGEBOUW. Witgekalkte roodbakstenen pachterswoning annex bijgebouw van het Noord-Brabantse langgeveltype uit de eerste helft van de 18de eeuw,op langwerpig rechthoekige grondslag, gelegen aan de oprit tussen de portierswoning en kleine dienstwoning. Het bijgebouw springt ten aanzien van de portierswoning iets naar voren Het complex is overkapt door een rieten schilddak (vorstpannen) met voet van Oud-Hollandse pannen. Voor(oprit-)zijde centraal het kozijn van de oorspronkelijke toegangsdeur waarin 5-ruitsbovenlicht en een voor de bescherming ondergeschikte voordeur van recente datum. Aan de linkerzijde een getoogde dubbele staldeur. Uiterst links een halfronde deur. Voorts een brede dubbele deur en een aantal meerruitsvensters met luiken. Achterzijde complex getoogde 6-ruitsvensters. Het bijgebouwgedeelte vertoont inwendig nog de oorspronkelijke gebintconstructie.

Waardering

De VOORMALIGE PACHTERSWONING, GENAAMD EIKEHOEF, MET BIJGEBOUW is van algemeen cultuurhistorisch belang

- als functioneel en karakteristiek onderdeel van de historische buitenplaats;

- vanwege de ornamentele waarde.