Oost-, West- en Middelbeers B 1635
Dr. J. v.d. Mortellaan 15, 5091 JJ te Oost West en Middelbeers

Omschrijving

VELDKAPEL (Theresiakapel). Kleine bakstenen kapel op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. De kapel, die is opgedragen aan H. Theresia van Lisieux, werd in 1938 door het echtpaar Van de Mortel-de la Court opgericht als uiting van dank aan de schepper voor de genezing van hun ernstig zieke zoon J.H. van de Mortel. De naar de Van de Mortellaan gekeerde ingangs(zuid-)zijde van het monument vertoont centraal een halfronde toegang naar de kapel wordt afgesloten door een siersmeedijzeren hek. Aan weerszijden van de entree een kwartcirkelvormige plantenbak. De topgevel is met houten delen bekleed. Inwendig een basaltvloerbekleding en relief, beide voorzien van een herdenkingsinscriptie. De kapel is gesitueerd in de nabijheid van de Groenewoudsedijk en wordt door twee natuurstenen palen naar de weg afgescheiden.

De VELDKAPEL (Theresiakapel) is van algemeen cultuurhistorisch belang

- vanwege de gaafheid;