Liempde D 1411
Liempde D 1410
Velder 17 A, 5298 MB te Liempde
Velder 19, 5298 MB te Liempde
Velder 21, 5298 MB te Liempde

Omschrijving

De dienstwoning is blijkens de gevelsteen gebouwd in 1887. Het is een U-vormig gebouw van één bouwlaag onder zadeldaken. Centraal bevindt zich een woning waarvan de voorgevel is voorzien van drie traveeën, de middelste gevormd door de deur. Links en rechts bevinden zich naar achteren geplaatste lange, lage vleugels, ten dele van jongere datum. Het pand diende als koetsiers- en jachtopzienerswoning. Het is voorzien van jongere elementen zoals serres.

De U-vormige dienstwoning van Velder, gebouwd in 1887, is van algemeen belang vanwege:

- het bouwtype U-vormige dienstwoning;

- ensemblewaarden vanwege de functionele en visuele samenhang met huis en park, mede vanwege de prominente ligging langs de oprijlaan;

- zeldzaamheid van dienstwoningen op een U-vormige plattegrond.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)