Esscheweg 211, 5262 LH te Vught

Omschrijving

Omstreeks 1895 gebouwde eenlaags woning onder zadeldak met de nok haaks op de oprijlaan (afgebeeld op de top. kaart van 1896). Het pand is opgetrokken in rode baksteen met gele verblendsteen boven de vensters in de voorgevel en voorzien van een bepleisterde plint. Het dak heeft aan de voorzijde een forse overstek en is gedekt met Hollandse pannen. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en bestaat uit drie traveeën. Centraal bevindt zich de ingang gevormd door een opgeklampte deur onder bovenlicht. Aan weerszijden hiervan zesruits schuifvensters met luiken. Boven de deur bevindt zich een balkon op stijlen, bereikbaar via een balkondeur onder halfrond bovenlicht. De zijgevels en achtergevel zijn voorzien van verschillende gevelopeningen, waaronder een keldervenster in de rechtergevel en voormalige dubbele deeldeuren in de achtergevel. Het pand bevat in de voorgevel een (onleesbare) gevelsteen.

Waardering

De omstreeks 1895 gebouwde portierswoning is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype dienstwoning, uitgevoerd als eenvoudig woonhuis met vanwege overstek en balkon decoratief uitgevoerde voorgevel; de voormalige deeldeuren die erop duiden dat naast een woon- ook een agrarische functie werd uitgeoefend; - de ensemblewaarden gevormd door de visuele en functionele samenhang met de rest van de buitenplaats; - de prominente ligging nabij het inrijhek; - de gaafheid van het exterieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)