Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511541
Complexnummer
511537 - Beukenhorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82746/61
Kadastrale aanduiding
Vught D 1575
Beukenhorst 6, 5262 LG te Vught

Omschrijving

Omschrijving

Een in 1940 op de plaats van een voorganger gebouwde jachtopzienerswoning, gelegen op een zichtas vanaf het grote huis. De woning en de schuur zijn blijkens de bouwtekening ontworpen door ir. W.P.C. Knuttel BNA en D.E.C. Knuttel te Deventer. Het pand is opgetrokken in baksteen heeft een L-vormige plattegrond en een zadeldak met wolfseinden en een aan de achterzijde gedeeltelijk diep doorgetrokken dakvoet. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met centraal de entree gevormd door een glasdeur met smeedwerk (jaren '50) en aan weerszijden kruiskozijnen met roedendraairamen en halve luiken. De middenas van het pand wordt geaccentueerd door een goot boven de voordeur in de vorm van een rustieke uitgeholde boomstam op schoren en een grote dakkapel. Rondom bevat het pand verschillende gevelopeningen. Aan de achterzijde bevindt zich een houten aanbouw onder het doorgetrokken dakschild. Achter het huis bevindt zich een langwerpige bakstenen schuur met houten voorzijde onder een rieten dak met wolfseinden. Aan de voorzijde bevindt zich een hondenhok.

Waardering

De jachtopzienerswoning met schuur, gebouwd in 1940, is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype landhuis met functie jachtopzienerswoning, uitgevoerd in landelijke trant (rieten dak, boomstam-goot, achterhuis in hout uitgevoerd) met kruiskozijnen in historiserende trant; de schuur met hondenhok, die eveneens een landelijk karakter draagt vanwege de uitvoering in hout en baksteen en een rieten dak; - de ensemblewaarden vanwege de functionele en visuele samenhang met de buitenplaats, mede bepaald door de zichtas op het huis; - de gaafheid van beide onderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511537. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1940
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing