Beukenhorst 3, 5262 LG te Vught
Beukenhorst 3 A, 5262 LG te Vught

Omschrijving

In rode baksteen opgetrokken boerderij annex garage op rechthoekige grondslag onder rieten zadeldak met wolfseinden (onderzijde lange schilden met Oud-Hollandse pannen gedekt). Omstreeks 1930 werd de deel tot tweede woning en garage verbouwd. Aan de buitenkant verkreeg dit deel van het complex zijn huidige uiterlijk in rustieke landhuisstijl; aan de beide lange zijden werd het rieten schild opgelicht voor het realiseren van een brede dakkapel met enkele meerruitsvensters en aan de achter(noord-)zijde kreeg het dak zijn huidige ruim overstekende huifvormige beëindiging met driehoekig venster in de topgevel. De voorzijde heeft zijn vroeg negentiende-eeuwse gevel met indeling behouden met centraal de toegangsdeur met negen-ruits bovenlicht en aan weerszijden een 28-ruitsschuifvenster met luiken. Op de verdieping twee zes-ruitsvensters. Aan de rechterzijde van de toegangsdeur een stichtingssteen: "Gerard van Lanschot 1819". Inwendig in het vroeg 19de-eeuwse deel van het complex een jachtkamer uit de eerste decennia van de 20ste eeuw met monumentale schouw met tegels in blauw-wit, paneeldeuren en rode plavuizen.

Waardering

De boerderij, gebouwd in 1819 en later gewijzigd tot dienstwoning en garage, is van algemeen belang vanwege: - de ouderdom; - de ensemblewaarde vanwege de functionele samenhang met het huis; - het bouwtype boerderij met jachtkamer en garage, typerend onderdeel van een historische buitenplaats; - de verbouwing van het complex in rustieke landhuisstijl met behoud van het oorspronkelijke vroeg negentiende-eeuwse aanzien van de boerderij aan de voorzijde; - de gaaf bewaarde jachtkamer uit de eerste decennia van de twintigste eeuw.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Oorspronkelijk Boerderij nu Garage