Moersbergselaan 6, 3941 BW te Doorn
Moersbergselaan 8, 3941 BW te Doorn

Omschrijving

KOETSHUIS. Ten westen van de oprijlaan staat een bakstenen koetshuis in oorsprong daterend uit 1860, dat in 1926 door de Amsterdamse architect J.W.H. Berden in stijl van de Delftse School is herbouwd. Het koetshuis omvatte een garage, een kleine oranjerie, een paardenstal en een bergplaats. In 1930 is het koetshuis verbouwd door de architect H.A. Meijerink, waarbij de oranjerie tot woning is verbouwd en de ingang van de garage naar de zuid- naar de oostgevel is verplaatst met nog twee extra garagedeuren. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken gebouw bestaat uit één bouwlaag onder een met vernieuwde Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak. In de voorgevel met dakkapel de excentrisch geplaatste deur met bovenlicht en een kruisvenster met roedenverdeling en halve luiken. Links hiervan twee getoogde inrijpoorten en één uiterst rechts, in de verdiepingloze aanbouw. De poorten hebben natuurstenen aanzet- en sluitstenen. De zuidgevel heeft centraal een dakerker (oorspronkelijk bekroond door een ingesnoerde spits) waaronder de originele getoogde poort met links hiervan drie roedenvensters waarvan twee kruisvensters met halve luiken (oranjerie). Tegen de noordgevel een aanbouw (bergplaats) die met een mansarde dak is verhoogd.

KOETSHUIS van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;